5 saker i vardagsrummet som du borde göra rent oftare

Vårt vardagsrum är en plats för att samla familjen, återhämta sig efter en lång dag och helt enkelt koppla av. Det är läskigt hur mycket damm och bakterier som finns i ditt vardagsrum. Ta en titt på dessa 5 saker som är smutsigare än du tror och kan kräva lite extra uppmärksamhet nästa gång du städar. 

Fjärrkontroller

Fjärrkontroller för TV och datorspel trycks på dagligen och kontamineras på så sätt hundratals gånger per vecka. För tänk efter, vi tvättar händerna varje gång vi varit på toaletten men sannolikheten att man tvättar sina händer varje gång man plockar fram fjärrkontrollen är ganska låg. 

Det här rekommenderar vi: Använd en desinfektionsservett som är godkänd för användning på elektronik och torka av fjärrkontrollerna varje dag. 

Dammsugare

Dammsugare är ett av de viktigaste städredskapen för att kunna hålla våra hem damm och smutsfria. Därför är det viktigt att du rengör din dammsugare för att den ska fungera så effektivt som möjligt. 

Det här rekommenderar vi: Rengör eller byt dammsugarfiltret regelbundet och se till så att dammsugarpåsen ser hel och ren ut efter varje användning för att eliminera onödig smuts och damm från ditt hem.

Soffkuddar/prydnadskuddar

Kuddarna som läggs i soffan spills på, trampas på, vilas på av både människor och djur. Det råder ingen tvekan om att de blir smutsiga snabbt (även om du kanske inte ser det). Allergener, mögel, bakterier och annan smuts kan lätt gömma sig i själva innerkudden.  

Det här rekommenderar vi: Avtagbara kuddfodral bör helst rengöras varannan till var fjärde vecka och själva innerkudden bör rengöras varannan månad. Var noga med att läsa tvättanvisningarna först. Vissa prydnadskuddar kan vara svåra att få rena – lägg ut de på vädring om de absolut inte tål maskintvätt.  

Mellan och under soffdynorna

Vi städar sällan under eller mellan soffdynorna. Att flytta möblerna innan du tar fram dammsugaren är ett bra sätt att komma ihåg att både städa under själva soffan och mellan kuddarna. Detta bör du göra åtminstone en gång i månaden. 

Det här rekommenderar vi: Ta ut kuddarna och rengör dem noggrant. Använd en dammsugare för att komma åt svåra och trånga områden. Du behöver även en påse för större skräp (som typ pennor, tofsar, gamla godisar) som med störst sannolikhet har råkat hamna mellan springorna. 

Bakom TV:n

Du kanske inte inser hur dammig baksidan av din TV är fören du faktiskt behöver gå dit för att rätta till några kablar som ligger fel. Tv:n är en riktig dammagnet! 

Det här rekommenderar vi: Ge dig själv lite sinnesro genom att torka av alla sladdar och lådor där bak. Var bara försiktig när du arbetar med elektronik, dra ur alla sladdar medan du arbetar med dem. Vi rekommenderar att du gör detta varje gång du planerar en normal städdag så att dammet inte hinner samlas. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0