8 olika tips för att organisera ett rörigt hem

Om du är som de flesta av oss kanske frågor som dessa låter bekanta: Vad ska jag organisera? Var ska jag börja? Vilka är stegen för att organisera och rensa? Att organisera ditt hem eller till och med ett rum kan vara en stressig uppgift. Ta det steg för steg. Börja smått. Eller helt enkelt plocka upp alla föremål från golvet och lägg dem där de hör hemma. Ta itu med röran i 8 enkla steg.

 1. Börja med skräplådan

Alla har vi en eller flera lådor någonstans i hemmet där vi samlar allt som vi inte riktigt har en plats för. Oavsett vad så börjar du med att döma den. Lägg föremålen på bordet och sortera i olika kategorier. Nu får du en bra överblick av vad du kan lägga respektive föremål. Det du inte använder åker du med till återvinningen eller donerar.

 1. Gör en plan för att sätta tillbaka saker där de hör hemma

A och O för organisation är att få din familj att också börja organisera sina saker och lägga tillbaka saker där de hör hemma – i varje rum. Har du barn? Försök få dem att lägga tillbaka sina leksaker eller annat där de hör hemma.

 1. Rensa köksbänken från skräp

Det här är ett enkelt hack för att få hemmet att kännas mindre rörigt. En ren köksbänk och fria ytor kommer få dig på bättre humör på morgonen. Om du har problem med att hitta köksredskap etc. försök att gruppera liknande föremål tillsammans. En annan enkel grej som får hemmet att kännas mindre rörigt är att aldrig ha smutsig disk framme. Se till att plocka diskmaskinen varje kväll alternativt diska upp disken för hand.

 1. Bli av med oanvända föremål

Rum för rum, låda för låda, garderob för garderob – gå igenom en i taget och lägg det du inte behöver i en låda. Vi har alla saker som har stått oanvända under en längre tid. De mesta sparar vi och säger ”jag kanske kommer behöva det sen” andra är helt enkelt saker vi bara samlat på oss genom åren och glömt bort. Oavsett vad så är det viktigt att rensa.

 1. Uppgradera din städskrubb

Se till att du har en bra sopborste, dammsugare, mopp, såpa och rena rengöringstrasor. Ett rent hem är ett organiserat hem.

 1. Se till att du har rätt förvaring i varje rum

När du rensat dina föremål rum för rum så är det dags att se till att du har hyllor, lådor, korgar och kärl att förvara dem. Så de inte skrynklas ihop och läggs i något hörn igen. Ge varje föremål en plats.

 1. Byt till burkar eller genomskinliga behållare

Det här är en av de bästa sakerna vi vet. När du kan se innehåller i behållaren vet du exakt vad du har och vad du behöver köpa. Detta rekommenderas speciellt till skafferivaror. Nu slipper du ha två öppnade mjölpåsar och fyra couscous paket som bara tar plats. Genom detta knep sparar du även pengar då du vet vad du har och på så sätt inte köper dubbelt av något (igen). 

 1. Återvinn, återanvänd eller donera

Donera dina oönskade föremål till din lokala secondhandbutik eller varför inte ha en loppis? Återvinn, återanvänd eller donera!

Ett bra sätt att ta reda på om du behöver vissa föremål i hemmet – som bara gör att hemmet känns rörigt är att ställa sig dessa tre frågor:

 • Tycker jag om detta?
 • Använder jag det tillräckligt mycket?
 • Har jag en eller fler som är bättre?

Om svaret på dessa frågor är ”nej”, är det dags att göra dig av med föremålet. Detta kommer att frigöra din energi och ge dig mer mentalt såväl som fysiskt utrymme i hemmet!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0