fbpx

Hur du håller dina växter vid liv när du är på semester

Att åka iväg på sommaren låter kanske underbart – men kan oftast kännas som ett stressigt för dig som har massa växter hemma som måste underhållas.

Om du älskar dina växter är det alltid lite problem att åka på semester. Hur kan du göra för att de ska hålla sig vid liv medans du är borta? Det sista man vill är att komma hem och se massa döda växter överallt. Här är därför några tips för att hålla dina växter vid liv när du är borta på semester.

Rå om dom i förväg

Börja ge dina växter lite extra omsorg några dagar innan du checkar in på semester. Ta bort eventuellt torkade löv och klipp bort döda delar och stjälkar eftersom de riskerar att ta upp mycket energi. Att ta bort dem kommer också att minska en växts behov av vatten. Dina växter ska se så gröna ut som möjligt – förutom blommorna såklart.

Hitta den bästa platsen

Leta efter den bästa platsen runt om i ditt hem där dina växter ska stå. Välj en plats som inte får för mycket solljus. På så sätt kommer jorden i krukan kunna behålla sin fukt längre. Att placera dina växter några meter från ett fönster med gardinerna delvis stängda är ett bra alternativ eller badrummet; om de får lite dagsljus. Om du har många växter är det också en bra idé att gruppera dem tillsammans eftersom det då skapar ett område med högre luftfuktighet, som de trivs i.

Vattning

Det är viktigt att du ger dina plantor en skvätt med vatten kvällen innan du tänkt resa bort. Inte för mycket, det hjälper inte att övervattna – utan precis vad du normalt brukar ge dem. Här är också några sätt att förse dem med vatten när du inte är hemma:

 • Lägg några isbitar på ytan av krukjorden. De smälter långsamt så att rötterna gradvis får vatten utan att det blir för mycket på en gång.
 • Gör ett eget bevattningssystem. Rengör en tom vinflaska och fyll den med vatten. Sätt på korken och gör små hål i. Sätt sen flaskan upp och ner i krukan. På så sätt kan du förse dina växter med vatten – även om du inte är hemma!  

Ska du vara borta under en längre tid eller är mycket orolig för att lämna dina växter ensamma?

Då kan idé vara att fråga en granne eller familjemedlem om de kan komma förbi och vattna alternativt om de kan ha dina växter hemma hos sig så länge.Njut av din semester, i lugn och ro!

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0