Så rengör du datorskärmen på ett smidigt och säkert sätt

Ser din datorskärm lite suddig ut? Det är säkerligen inte något fel på varken skärmen eller dina ögon. Utan den är mest största sannolikhet bara smutsig av damm, fingeravtryck, fläckar och enstaka stänk från mat och dryck. De kan det vara dags för en rengöring. Här är en enkel (och säker) metod som du kan följa. 

Innan du börjar:

Alla datorskärmar är inte lika eller kan rengöras på samma sätt. Så det är viktigt att läsa din användarmanual eller besöka tillverkarens webbplats innan du börjar rengöra skärmen. 

Hur ofta ska jag rengöra skärmen?

Hur ofta en skärm ska rengöras varierar lite beroende på hur mycket den används, var den används och av hur många den används. Men den allmänna rekommendationen är att rengöra den var tredje månad. 

Och varför?

Ganska självklart svar men med en ren skärm ser du bättre. En annan otroligt viktig aspekt är även att skärmen samlar på sig bakterier och annat otäckt – som du gärna vill undvika av hygieniska skäl. Sen mår väl din dator bra av att bli lite ren då och då. 

Några allmänna råd: 

 • Spraya aldrig rengöringsmedel eller vanligt vatten direkt på skärmen
 • Använd inte en pappershandduk eller servett för att rengöra skärmen. Det kan repa ytan och lämna efter sig ludd.
 • Var på den säkra sidan och stäng alltid av och dra ut alla sladdar innan du rengör skärmen
 • Skrubba eller torka inte i cirklar som kan orsaka ojämnt tryck på skärmen och lämna skador efter sig. 
 • Använd aldrig starka rengöringsmedel på skärmen

Så här rengör du din datorskärm

Stäng av datorn och lokalisera smuts

Börja med att stänga av datorn för att lättare kunna se fettfläckar och annan smuts som fastnat på skärmen. 

Vad ser du för fläckar?

Börja med att ta fram en torr och ny mikrofiberduk. Dra med försiktiga rörelser runtomskärmen för att få bort allt damm och annat som sitter löst. Att använda sig av just en mikrofiberduk är viktigt då den är mjuk och fin i materialet – vilket inte kommer skada skärmen.

Gör en rengöringslösning 

När du har torkat av skärmen med mikrofiberduken och det ännu återstår fettfläckar och annat klet kan det vara en bra idé att blanda ihop ett rengöringsmedel. Ta en lika mängd (cirka en halv deciliter) desillierat vatten med en lika mängd vitvinsvinäger. Häll ner i en tom sprayflaska och skaka om.

Spraya på mikrofiberduken 

Spraya ditt rengöringsmedel på en torr och ny mikrofiberduk. Spraya aldrig direkt på skärmen! Detta kan orsaka onödig skada och i värsta fall elektriska stötar.

Torka av skärmen

Torka skärmen försiktigt med mikrofiberduken, med små jämna rörelser. Upprepa denna rörelse tills skärmen är helt ren. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0