De 6 bästa musiktjänsterna

Musikindustrin har förändrats radikalt de senaste 15 åren, och i dag kan det vara minst sagt svårt att välja mellan alla musik-strömningstjänster. Vilken tjänst som blir din favorit beror naturligtvis på vem du är som person. Vissa tjänster är som gjorda för den som älskar kommersiell musik, medan andra sajter passar indiefantasten betydligt bättre. 

Apple Music – betalar artisterna bra och passar perfekt för Apples produkter

Äger du en iPhone eller iPad så är Apple Music nästan ett självklart val. Den här strömningstjänsten är gjord för att passa Apples enheter som handen i handsken, och hyser du några tvivel om den saken så kan du prova Apple Music gratis i hela tre månader. Apples strömningstjänst har gjort sig känd som en av de bästa tjänsterna när det kommer till ljudkvalitet, och du kan numera höra ljud från alla håll med Dolby Atmos. Dessutom har du möjlighet att köpa dina favoritlåtar, då strömningstjänsten är sammankopplad med iTunes. Apple Music stoltserar också med direktsänd radio och exklusiva spellistor. Är du noga med att dina favoritartister ska få bra betalt så är Apple Music ett bra alternativ, eftersom tjänsten betalar alla artister precis lika mycket för varje enskild stream. 

Spotify – fortfarande störst på marknaden

Den svenska musikjätten Spotify är fortfarande tjänsten med flest prenumeranter, även om Apple Music och Amazon Music Unlimited flåsar giganten i nacken. Vill du ha tillgång till det största musikbiblioteket så är det Spotify du ska satsa på. Är du ett fan av kommersiell musik så har den här strömningstjänsten enormt mycket att erbjuda, med alla moderna spellistor och radiostationer. Vissa menar dock att Spotifys styrka också är dess svaghet. Tjänsten har gjort det väl lätt för lyssnarna att endast hålla sig till de största spellistorna, vilket lett till att många inte ens bryr sig om att leta efter nya artister. Detta har gynnat de redan kända artisterna på bekostnad av nykomlingar och indieartister. Dessutom betalar Spotify inte alla artister lika mycket för varje enskild stream. Till skillnad mot den största konkurrenten, Apple Music, ger Spotify de mest spelade artisterna flera ören mer per lyssning än vad mindre kända artister får. 

Bandcamp – ett paradis för alla indiefantaster

Älskar du indiemusik, americana, jazz och blues? Då är det ingen tvekan om vilken strömningstjänst du ska välja. Det här är tjänsten som låter artisterna lägga upp sin egen musik utan mellanhänder. Här hittar du artister och musik du aldrig hört talas om tidigare, men också demos och liveinspelningar från mer kända artister som valt att lägga upp extramaterial som inte går att hitta på de större strömningstjänsterna. På Bandcamp kan du strömma en låt gratis ett par gånger, men sedan måste du köpa den om du vill fortsätta lyssna på den. När du väl betalat för den så äger du låten. Med andra ord kan du fortsätta strömma den på Bandcamps egen sajt, men också ladda ner den och lägga in den i iTunes eller på din drive. Ett annat stort plus med Bandcamp är att du väljer själv hur mycket du vill betala för ett album eller en singel. Artisten har ofta satt ett mycket lågt lägsta pris, men sedan är det upp till dig hur mycket du vill ge. Det har visat sig att de flesta lyssnare betalar betydligt mer än väntat, och således har Bandcamp blivit en storfavorit för många indieartister. Dessutom kan du handla en massa rolig merchandise på sidan.

Amazon Music Unlimited – en stor strömningstjänst med ett udda utbud

Jätten Amazons strömningstjänst påminner en hel del om Spotify och Apple Music, med sitt stora utbud av kommersiell musik. Amazon Music Unlimited sticker dock ut genom att stoltsera med en hel del udda saker. Är du den typen av lyssnare som inte bara vill strömma det som streamingtjänsten rekommenderar så kan du upptäcka en hel del nytt material. Söker du riktigt flitigt i Amazons gigantiska musikbibliotek så kommer du hitta en hel del gamla album som dina favoritartister släppte innan de slog igenom. Du kan också finna en bra indiemusik som Apple och Spotify hittills inte lyckats lägga vantarna på.

Deezer – okänd i USA men älskad i Europa

Har du amerikanska vänner så kommer du märka att många av dem inte ens vet vad Deezer är. I Europa tillhör tjänsten däremot gräddan av strömningsjättar, och i Frankrike har den till och med varit större än Spotify under vissa perioder. Deezer har inte mycket som sticker ut, men designen är snygg och biblioteket är stort. Dessutom känns tjänsten mindre rörig och mer personlig i jämförelse med många av konkurrenterna.

YouTube Music

Det här är fortfarande något av en nykomling, men tjänsten blir mer och mer populär för varje dag som går. YouTube Music saknar fortfarande en hel del album som du utan svårigheter kan hitta hos konkurrenterna. På plussidan ska dock nämnas att ljudet är fantastiskt och att tjänsten betalar artisterna bra när lyssnaren har premiumabonnemang. Det faktum att strömningstjänsten är en del av YouTube kommer troligtvis göra den till en farlig konkurrent för Spotify, Apple Music och Amazon Music Unlimited. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0