Det här är Kazakstan

Många svenska företag är etablerade i Kazakstan och det centralasiatiska landet är ett prioriterat område för Sveriges investerings- och handelsfrämjande. Kazakstan kan dessutom stoltsera med den starkast växande ekonomin i hela Centralasien – men trots detta är det förvånansvärt många svenskar som inte ens vet var den forna sovjetrepubliken ligger.

Geografi

Republiken Kazakstan ligger i huvudsak i Centralasien men den nordvästligaste delen hör till Europa. Landet gränsar till Ryssland i norr och väster, Kina i öster, och Uzbekistan, Kirgizistan och Turkmenistan i söder. När det gäller vatten så märks Aralsjön i sydväst medan Balchasjsjön ligger vid den östra gränsen.

Kazakernas historia

Kazakerna är ett muslimskt kazakhfolk som 1446 etablerade ett khanat kallat Kazakkhanatet i nuvarande Kazakstan. Ett khanat var ett politiskt område som styrdes av en khan, och begreppet var vanligt förekommande hos den här tidens turkfolk och mongoler. Kazakkhanatet bestod fram till 1800-talets mitt då det ställdes som protektorat under grannen Ryssland efter att khanen tvingats be tsaren om stöd mot fiender. När den ryska livegenskapen avskaffats så flyttade många ukrainska och ryska bönder till de områden som tilldelats dem i Kazakstan. 1868 blev landet en del av Kejsardömet Ryssland, vilket ledde till flera revolter. 1916 revolterade kazakerna på nytt och lyckades hålla stånd mot Röda armén i 4 år. 1920 blev landet en del av Sovjetunionen.

Sovjettiden

Kazakiska socialistiska sovjetrepubliken var Kazakstans officiella namn som sovjetrepublik. Landet kom snart att bli mål för stora deportationer, och efter andra världskriget tvångsförflyttades bland andra polacker, tjetjener, krimtatarer och volgatyskar till Kazakstan. När Stalin dog deporterades även många stalintrogna politiker till det stora landet i söder. Kazakstan blev dessutom en av de viktigaste platserna för rymdforskning, och fick äran att bygga gigantiska laboratorier och göra utrymme för Sovjetunionens många testområden för atomforskning. Testningen av kärnvapen och den regelbundna dumpningen av giftigt avfall har lett till att Kazakstan än idag har omfattande miljöproblem.

Ett självständigt land

När Sovjetunion kollapsade i slutet av 1991 förklarade sig Kazakstan självständigt, och året därpå upptogs landet i FN. Republiken Kazakstans förste president, Nursultan Nazarbajev, satt vid makten i 29 år och genomförde en rad liberaliseringar av ekonomin. Formellt är landet en demokratisk republik, men betraktas av omvärlden som en auktoritär stat. Landets förste president  efterträddes av Kasym-Zjomart Tokajev medan Nazarbajevs dotter, Dariga Nazarbajeva, blev talman för parlamentet. I början av 2022 protesterade landets befolkning mot de ökade energipriserna, vilket ledde till att regeringen upplöstes. Efter några dygn sände den ryskledda försvarsalliansen CSTO sina trupper till Kazakstan.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0