Musik som förgyller dina höstkvällar

Hösten är här och många människor vill ta det lugnt och varva ner, vilket märks även i vinyllådorna och på strömningstjänsterna. När september närmar sig lägger en hel del svenskar sommarens dansmusik på hyllan, för att istället slå sig ner i favoritfåtöljen och njuta av amerikansk folkmusik/americana, country, jazz och svenska höstvisor. Är du på jakt efter höstmusik så finns det en uppsjö av såväl gamla som nya artister som bara väntar på att bli upptäckta.

Americana 

Americana är en musikstil som blir alltmer populär. Genren är egentligen en mix av flera olika musikstilar, till exempel folkmusik, country, rockabilly, alternativ country, bluegrass och blues. Kännetecknande för den här genren är att texterna ofta är djupa och komplexa, och kräver att du verkligen sitter ner och lyssnar. Vill du göra en djupdykning i den amerikanska folkmusiken så kan det vara en god idé att börja med Nanci Griffiths låtar. Nanci blev en tidig ikon för många americana-fantaster och hennes musik är som gjord för alla som gillar att sitta ner i höstrusket och få sig en dos av riktigt bra texter. När du väl bekantat dig med Griffith kan du med fördel lyssna på några av hennes arvtagare, till exempel Shawnee Kilgore, Heather Miller, Caroline Doctorow och Marina Florance. Vill du ha en blandning av folk och pop så kan du köpa/streama låtar av Jana Pochop, och föredrar du den mystiska dream folk-musiken så kan du lyssna in dig på Marissa Nadler.

Äldre jazz och country

Oavsett om du tycker om jazz eller inte så borde du lyssna på Nat King Coles version av The Atumn Leaves minst en gång per höst. Det är få saker som kan skapa höststämning som den tolkningen, men jazzen har en mängd artister som kommer passa dina mysiga höstkvällar som handen i handsken. Likadant är det med den äldre countrymusiken, vars melankoli går väldigt bra ihop med fallande höstlöv och tända stearinljus. Frank Sinatra, Tammy Wynette, Dinah Washington, Willie Nelson, Emmylou Harris, Patsy Cline och Bing Crosby är bara några namn som förtjänar ett antal lyssningar.

Svenska höstvisor

Vill du lyssna på en svensk höstsång som verkligen griper tag i dig så ska du välja Lisa Ekdahls Hösten. Tre andra höstlåtar som har en tendens att etsa sig fast i minnet är Ulf Lundells Rom i regnet, Raj Montana Bands Höst och Lars Winnerbäcks Brustna hjärtans höst. En höstvisa som de flesta inte hört är Görel Cronas Höströst, som förtjänar en betydligt större lyssnarskara än den haft hittills. Vill du få dig en rejäl dos nostalgi i höstmörkret så kan du avsluta din musikkväll med Milla´s Mirakels Höstens regn

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0