Roliga fakta om bilar

Bilen är ett fordon som skapat debatt ända sedan starten. Vissa älskar sina bilar passionerat medan andra anser att det rör sig om monster på fyra hjul. I vilket fall så är det få saker som det finns så många lustiga anekdoter och fakta om som bilen.

Bilens ursprung

Bilen har sitt ursprung i självgående vagnar som drevs med ångmotorer. Dessa vagnar konstruerades av fransmannen Joseph Cugnot på uppdrag av militären. Cugnots första självgående vagn stod klar 1769. Vagnen fylldes på med vatten var femtonde minut, vilket innebar många irriterande stopp för passagerarna.

Ansågs miljövänliga

Bilen som självgående landfordon har existerat ända sedan 1800-talet. I början sågs bilen som något mycket miljövänligt då den innebar slutet på en tid då de flesta färdades med häst och vagn. Hästar ansågs nämligen vara riktiga miljöbovar som släppte ut en massa föroreningar ur baken.

Häftiga böter mot fortkörning

I Finland fick Nokiachefen Anssi Vanjoki betala över en miljon kronor i böter när han körde för fort. Vårt grannland har nämligen en lag som säger att fortkörningsböter ska baseras på inkomst. Det svenska Vänsterpartiet vill införa en liknande lag här.

Den mest populära färgen

De flesta människor vill ha en vit bil, och så har det varit i nästan ett decennium. I Indien föredrar de flesta dock silverfärgade fordon.

Bilar som skydd mot björnar

I Churchill i Kanada har folk för vana att lämna sina bilar olåsta. Det är så pass vanligt med isbjörnsattacker i det här området att ingen vill hindra sin granne från att söka skydd när så behövs.

Elbilar inget nytt fenomen

Om du tror att du är supermodern när du åker runt i din elbil så har du faktiskt fel. Elbilen var nämligen den mest tillverkade bilen mellan år 1905 och 1920. I början av 1920-talet insåg bilproducenterna dock att det fanns betydligt billigare alternativ.

Några populära modeller

Den gamla T-Forden var den första bil som såldes i fler än 1 miljon exemplar, medan Toyota Corolla var den första modell att säljas i fler än 50 miljoner ex. I Sverige är Volvo 200 den bilmodell som sålt bäst, medan Dacia 1300 gjorde succé i Rumänien. I Turkiet heter favoriten Renault Symbol, medan italienarna älskade Fiat Uno.

Skulle kunna ta dig till månen hyfsat snabbt

Fanns det en direktväg mellan jorden och månen så skulle bilen kunna ta dig till vår naturliga satellit på mindre än en månad.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0