Storstäda – här är de bästa knepen

Är det dags att storstäda hemma? Planera noggrant och ta rum för rum för ett riktigt fräscht hem. Här är våra bästa tips. 

Planera städningen

Gå igenom hemmet hela hemmet: vad behöver göras och när ska det göras? Skriv ned en lista antingen för hand eller i telefonen, och börja bocka av. Det blir också överskådligt och är lättare att genomföras när det är nedskrivet. Det bästa är att städa rum för rum, då har du mer översikt över vad som ska göras.  

Golv 

Dammsug golven ordentligt och moppa golven. Det behövs inte mycket vatten när man moppar, annars kan golvet, speciellt trägolv, få missfärgningar. På sommaren går det till och med att torrmoppa, men under vintern är det bra att moppa med vatten för extra ren känsla. 

Fönster

Tvätta fönstren, gärna med ekologiska produkter eller husmorsknep. Det finns även många bra ångtvättar för fönstret som går att hyra från bygghandeln. Självklart fungerar en vanlig trasa och skrapa minst lika bra. Kom ihåg att damma av persienner och jalusier och fönsterkarmarna. 

Väggar och tak.

Har du målade väggar kan det vara bra att gå över väggarna med ångtvätten eller trasan. Det är lätt att missa taket under storstädningen. Använd gärna en mopp med mikrofibertrasa som du tvättar taket med. 

Köket

Rensa ur kyl och frys och släng mat som är dålig. Har du en äldre frys kan du behöva frosta ur den. Rengör spis, ugn och mikrovågsugn. Fettfiltret ska också rengöras, förslagsvis med ättika som både tar bort lukt och rengör på djupet. Även diskmaskinen bör du göra ren. Kaffebryggare och vattenkokare kan kalkas av. 

Ventilation

Torka av ventilationsdon för en fräschare luft. 

Badrummet

Rengör vattenbrunnen på hår och smuts. Rengör tvättmaskinen, invändigt och utvändigt. Dra fram den och städa bakom. Badkar, handfat och toalett rengör du mest effektivt med ättika. 

Rensa medan du städar

När du håller på att städa märker du saker du inte använt på länge. Kanske är det bäst att rensa bort sakerna. Dela in i tre högar – spara, skänka, sälja – för att hålla bättre koll. Lägg upp sakerna på andrahandssajter, skänk till välgörenhet och spara det som du behöver och tycker om. 

De senaste åren har tekniken KonMari blivit extremt populär när det ska rensas, städas och organiseras. Det är en metod som handlar om att skapa bestående ordning. Det bygger på den japanska organiseringskonsulten och författaren Marie Kondos metod. För den som är intresserad av KonMari så har  Marie Kondo skrivit boken ”The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing”. 

Tips! Ytorna och prylarna vi ofta glömmer bort

 • Många glömmer bort att städa bakom spis och kylskåp. Även ovanpå köksskåpen. 
 • Fettfiltret till köksfläkten missar många. 
 • Tvätta gardiner, mattor, filtar, stolsdynor och andra textilier som är lätt att glömma bort. 
 • Träningsredskap glöms ofta bort, torka gärna av med våt trasa efter varje användning.
 • Djurbäddar är lätta att glömma bor, dessa bör dammsugas och tvättas.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0