Det här ska du tänka på när du tapetserar

Har du bestämt dig för en fondvägg av tapet, eller tapet i ett helt, eller flera, rum? Här har vi samlat några tips för dig som funderar på att tapetsera.

När du väl får in tekniken och har gjort ett gediget underarbete är det snabbt och effektivt att arbeta med tapet. Det finns också läckra mönster som du inte kan få till om du istället väljer att måla – och som kan lyfta ett rum.

Planera och beräkna

Det finns en uppsjö av olika tapeter, både vad gäller material, mönster och färg. Ta god tid på dig att välja tapet. Man tapetserar inte så ofta, så tänk på att välja en tapet som håller i några år. Mät upp väggen och beräkna hur många rullar du behöver. Den vanligaste tapetsorten är 53 cm bred och en rulle innehåller ofta 10 m. Kolla om det är möjligt att lämna tillbaka oöppnade rullar, eller om det finns mer tapet att köpa om det skulle behövas. Det är jobbigt att ha tapetserat nästan ett helt rum, och inse att det inte finns tapet för hela rummet.

Förarbete

Ett gediget förarbete gör att tapeten kommer att sitta bättre, och att det kommer att se jämnt och snyggt ut när allt är klart. Börja med att flytta bort möbler och ta ner tavlor. Ta bort alla spikar och skruvar. Om du drar ut spikar med hammarens klo, lägg en träbit under verktyget så att du inte skadar väggen. Spara krokar och beslag som kan återanvändas. Om du vill ha tavlorna på samma ställe även efter tapetsering kan du lägga en tändsticka i hålet som sticker ut någon millimeter. Då kan du lätt känna var spiken ska i igen, utan att skada den nya tapeten.

Om det är möjligt att ta bort golvsocklarna så gör du det. Markera upp dem så att du vet hur de ska sitta när de sätts tillbaka. Om de inte går att ta bort, kom ihåg att tapetsera ett par millimeter upp på sockeln.

Helst bör du riva ner gammal tapet. Stryk tapetupplösande medel över den gamla tapeten, låt verka och riv sedan ner tapeten med spackelspade eller med händerna. Tvätta, spackla och slipa så att underlaget blir jämnt. Använd sandspackel och slipa noga när spacklingen har torkat. Ojämnheter och färgstarka bakgrunden lyser lätt igenom din nya tapet.

När det är dags att tapetsera

Börja med att markera en vådlängd på tapetbordet och använd den som mall. Skär till alla våder i fullängd på en gång. Snåla inte med klistret och se till att du har klister över hela våden. En oklistrad fläck ger en blåsa i tapeten. Låt klistret “gå in” i tapeten i ett par minuter innan du sätter upp våden på väggen. Undvik att få tapetklister på tapetbordet, då det kan förstöra nästkommande våd. Lämna ett par centimeter oklistrat längst upp på våden (i takänden) så att du kan hålla i tapeten ordentligt.

Tapetsera alltid från ett fönster och gå inåt rummet. Glöm inte att loda innan du sätter upp den första våden så att tapeten hamnar rakt. Vik ihop våden till ett paket. Låt tapetens tyngd veckla ut vådens övre halva. Fäst mot takvinkeln och borsta fast tapeten med en tapetborste. Fortsätt ner mot golvsockeln. Kantskär medan våden fortfarande är fuktig, först uppe vid taket och sen nertill över listen.  

När du har tapetserat märker du ofta att taket ser smutsigt och tråkigt ut. Det är alltid lättare att måla om taket innan du börjar tapetsera, så fundera på om det är något som behöver göras innan du sätter igång.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0