Inred med kaktusar – så odlar du från frön

Kaktusar är trendiga och det kan man lätt förstå. De är snygga och lättplacerade i hemmet och klarar sig hur bra som helst trots att man glömmer att vattna dem ibland. Och man kan variera dem i oändlighet, Det finns nämligen mellan 1500 och 2000 olika arter av kaktusväxter, även om det exakta antalet varierar beroende på vem som tillfrågas. Vissa arter växer nämligen i svårtillgänglig och ogästvänliga terränger.

Kaktusen tillhör den suckulenta växtfamiljen och har sina taggar samlade på små kuddar, så kallade areoler. Taggarna ger skydd och skugga mot solen. De samlar även upp fukt som morgondagg i det torra ökenlandskapet. Fukten droppar sedan ner till rötterna. Kaktusen lagrat vatten i stammen.

Hur odlar man kaktus på bästa sätt

Kaktusen är tacksam att ha hemma eftersom den klarar sig i, i princip vilka förhållanden som helst. Det enda en kaktus verkligen inte tycker om är att bli övervattnad. Att klara sig på lite vatten är däremot inget problem för en kaktus. De flesta sorter kan du lämna utan tillsyn i flera veckor. Kaktusar gillar också sol. I sin naturlig miljö har kaktusen ofta sol hela vägen runt, under olika tider på dygnet. Ta därför för vana att snurra på din kaktus på fönsterbrädet lite då och då, så att den får jämnt med solljus på sig.

För att en kaktus verkligen ska trivas och växa bra är det några saker man bör tänka på. För dig som vill odla kasus från frön kommer här några tips.

Jord – kaktusen vill ha porös jord som lätt släpper igenom vatten. Det finns särskild kaktusjord. Blanda gärna ut kaktusjorden med lite lecakulor och sand.  

Kruka – välj en kruka som har dräneringshål i botten och ställ krukan på ett fat. Då kan du lätt se om du har övernattat den om vattnet rinner ut på fatet och inte sugs upp efter ett tag. I början ska du bara spraya dina frön med vatten och aldrig hälla vatten över dem.

– strö ut kaktusfrön ovanpå korden och täck med lite sand.

Vattna – använd en sprayflaska som du vattnar försiktigt med. Täck odlingen sedan med en plastpåse så att fukten bevaras.

Placera ljust – ställ krukan i ett fönster med ljus, men inte i direkt solljus. Kaktusen trivs bäst där det är relativt varmt, ungefär 25-30 grader. Det kan ta ett tag innan fröna börjar att gro. Ofta tar det 5-10 dagar, men det kan dröja så länge som 2-3 månader.

Tillför fukt – fortsätt att spraya din odling tills kaktusen har börjat att växa. Då kan du dra ner på vattningen lite. Under sommaren räcker det att vattna en gång per vecka och under vintern betydligt mer sällan än så.

Blanda olika sorter

Kaktus är en läcker inredningsdetalj som fungerar i de flesta hem. Blanda gärna olika sorter så får du dynamik i rummet. På vissa platser kanske det passar bäst att ha helt gröna kaktusar, i andra rum kan det vara fint med en färgklick, eller varför inte inreda med en av de kaktussorter med mjuka taggar i vitt ludd för en lite mjukare känsla.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0