Smart förvaring för köket

I ett litet kök gäller det att hitta en smart förvaringslösning för att allt ska få plats. Vissa saker som man använder väldigt sällan kanske till och med får stuvas undan i ett annat rum, i källaren eller i de höga skåpen dit man inte klättrar i vanliga fall. När det gäller köksskåpen är det viktigt att tänka igenom vad man ska placera var, för att spara både rygg och tid.

Vissa saker vill man inte ska stå framme och andra saker kan vara vackra att ha på väggfasta hyllor helt öppet för att ge ett ombonat intryck.

Planera och rensa

Börja med att planera hur allt ska placeras. Det går att omvärdera efter hand. Vilket porslin använder du ofta? Vilket porslin tycker du är vackert? Det vackra porslinet får du gärna ha på en hylla där det syns, medan det porslinet du använder ofta ska vara lättillgängligt. Saker du använder sällan kanske kan stuvas undan på ett annat ställe, eller om du märker att du inte använder det alls kanske du kan skänka det till second hand.

Ha inte alltför mycket saker framme. Det är lätt hänt att köksbänken belamras med diverse saker. Det är kaffebryggare, brödrost, kryddor, köksmaskiner, burkar och så vidare som lätt hamnar där. Hur ofta använder du brödrosten? Om det bara är på helger, kanske den kan stå i ett skåp och plockas fram när det är dags att rosta bröd. Fundera över det som du har framme och om det verkligen är nödvändigt att det står där.

Saker som tillhör andra rum får gärna flyttas dit. Ofta hamnar återvinningen, posthögen och nycklarna också på köksbänken. Hitta andra platser för de saker som inte nödvändigtvis behöver vara i köket. Det kan räcka med att ha små korgar för återvinning under diskbänken, som du sedan tömmer i större kärl som du har någon annanstans.

Hyllor och förvaringslister

Vissa saker får gärna hängas upp på lister eller hyllor längs med köksbänken. Knivar ska till exempel helst inte ligga i en låda, då blir de snabbt slöa. Sätt upp en magnetisk list som du hänger upp knivarna på, alternativt ett knivställ. För besticken som du har i kökslåda skaffar du en förvaring med olika fack så att du direkt får en överblick över dina bestick och hittar allt mycket lättare.  

Receptböcker hamnar gärna på fönsterbrädan eller i en hög på köksbänken. Sätt upp en hylla eller en hyllist och placera dina favoritreceptböcker där.    

Kryddorna hamnar gärna i långa rader på köksbänken vid spisen. Fundera ut en smart förvaring för dem. Kan du ha en kryddlåda vid spisen, eller passar kryddorna bättre i en hylla i dörren till skafferiet? Det kan också vara trevligt att placera kryddorna på en helt öppen hylla på väggen. Då tar de inte upp plats på köksbänken, men är ändå lättåtkomliga.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0