Renovera miljövänligt – 7 smarta tips

Svenskar renoverar ofta och mycket. Det mest klimatsmarta renoveringstipset är – gör så lite som möjligt! Om du ändå behöver och vill renovera så kan följande råd vara bra att tänka på.

Är det dags att renovera? Tänk på miljöpåverkan!

Naturskyddsföreningen släppte på våren 2018 en rapport  som handlar om konsumtionens klimatavtryck. Enligt den hade möbelkonsumtionen i Sverige ökat med drygt 50 procent mellan 2005 och när rapporten skrevs. Att byta soffa lämnar stort klimatavtryck. Köksinredning har också stor negativ inverkan på miljön. Du kan läsa hela rapporten här.

Det finns mycket du kan göra för att fräscha upp ditt boende på ett miljövänligt sätt. Ett exempel är att köpa begagnade möbler och skänka dina gamla möbler och utriven köksinredning till någon annan.

Här följer några fler tips och aspekter du kan tänka på.

1. Tänk långsiktigt och hållbart

Satsa på en färgskala och material som står sig över tid. Tänk klassiskt framför trendigt, personligt framför mainstream. Underhåll materialen på rätt sätt så att de håller länge.

Använd naturliga material som åldras vackert. Satsa på till exempel sten och massivt trä.

2. Behöver allt bytas ut?

Förändra utseendet på golvet genom att slipa ned det och ändra ytbehandling istället för att lägga ett nytt. 

Kan stommarna i köket vara kvar och enbart luckorna bytas ut alternativt målas om? Om köket ändå behöver bytas ut, satsa gärna på ett som är Svanenmärkt, vilket innebär att det är det minst miljöbelastande alternativet på marknaden med hänsyn till råvaror, kemikalier och så vidare.

3. Använd giftfria material

Det finns naturliga färger som är biologiskt nedbrytbara. Fråga i butikerna vilka typer av miljövänliga färger de har och jämför gärna mellan de olika butikerna innan du bestämmer dig.

Miljövänliga färger är inte bara skonsamma mot naturen, utan även för din hälsa, eftersom en del färger innehåller kemikalier som utsöndras i luften du andas in.

4. Spara energi

Fönsterisolering 

 • Enligt forskare går cirka en femtedel av hemmets uppvärmning förlorad. En stor del av värmen försvinner ut genom dåligt isolerade fönster.
 • Större delen av den varma luften tränger ut genom glipor i fönsterramen, snarare än genom glaset.
 • Effektiv isolering av dina fönster minskar värmeförlusten.

Se alltså till att isolera dina fönster eller investera i nya, tätare varianter som inte släpper ut varmluft eller in värme på sommaren när du vill ha svalt inomhus.

Isolera taket med växter

Golvet är viktigt att isolera, men även taket spelar en viktig roll. Du kan isolera ditt hem genom att installera ett litet grönt tak med växter på! Gröna tak skapar inte bara ett litet mikroklimat, utan skyddar också ditt innertak. Det låter inte varmluft sippra ut. Detta sänker energikostnaderna eftersom torr jord är ett mycket effektivt isoleringsmedel mot både värme och kyla.

Vanliga, platta hustak och garagetak kan relativt enkelt omvandlas till levande, miljövänliga ytor i grönt. Lite roligare att titta på än tegelpannor!

Energisnålt badrum

Din toalett använder upp till 30 procent av det totala vattnet som används i hemmet med lite mer än 13 liter vatten per spolning.

 • Ersätta din toalett med en miljövänligare modell som använder mindre vatten, eller minska vattenförbrukningen ännu mer genom att installera ett dubbelflöde: en knapp för vätska, en annan för fast avfall.
 • En dusch med låg flöde kommer också bidra till att mindre vatten försvinner ut i rören. 

Ju mer vatten du sparar, desto bättre tar du hand om jordens redan ansträngda resurser.

5. Satsa på återbruk

En av de viktigaste aspekterna i kampen för en grönare värld är återvinning – att du inte slösar med resurserna. Pinterest och Instagram svämmar över av tips och inspirationsbilder för dig som har tröttnat på din gamla byrå eller bokhylla och vill ge den nytt liv. Sök efter “hacks” eller “IKEA hacks” och frossa i inspiration.

Om du byter ut ditt kök kan du överväga att montera en återvinningsbar arbetsyta, alltså en bänkskiva i återvunnet material, av omvandlade avfallsprodukter som glas och betong. På samma sätt tillverkar vissa företag porslinsplattor gjorda av återvunna tv-skärmar och bilrutor, medan andra återvinner aluminium och cementplattor till väggar och golv.

I praktiskt taget alla renoveringar blir du kvar med en del överflödigt material som inte använts. Istället för att kasta det eller låta det ligga i förråd är det ett bättre alternativ att använda dessa någon annanstans. Har du exempelvis färg kvar skulle du kunna använda det för att måla om staketet i trädgården, eller fråga grannen om hen kan ha nytta av det. Hör med andra om de skulle få glädje av det du inte behöver själv!

6. Hantera avfall miljövänligt

En renovering i sig är ett betydligt mer miljövänligt alternativ än att bygga en ny bostad. Därför skulle man kunna tro att bara valet att renovera är miljövänligt –  vilket det också är under vissa förutsättningar. 

En renovering kan innebära stora påfrestningar för miljön om du inte sorterar och gör dig av med avfallet på rätt sätt. Färger, tillbehör och andra ämnen som innehåller giftiga kemikalier är särskilt viktiga att lämna på rätt plats. Du får naturligtvis inte kasta giftiga kemikalier i din soptunna, så att de kan komma ut i naturen. Vänd dig till en återvinningscentral där det finns kärl för de ämnen du vill kasta.

7. Skaffa en grön hantverkare!

Att du är en miljömedveten person som vill minska din renoverings effekter på miljön är fantastiskt. Men om din renovering innefattar mer komplicerade aspekter som du inte klarar av själv bör du kontakta en hantverkare, helst en som i sin tur också är en miljökämpe, och kanske rentav en expert inom miljövänlig renovering. Detta kan vara till stor hjälp eftersom du kan få en mängd andra miljövänliga tips som du kanske aldrig har hört talas om tidigare. 

Om du anställer en hantverkare kan denna hjälpa dig med att städa upp efter renoveringen. 

Tags:

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0