fbpx

Nyttiga proteinkällan quinoa från Anderna odlas nu i nordisk jord

Hur ska vi få i oss protein när klimatet kräver drastisk minskning av vår köttkonsumtion? Flera svenska lantbrukare har börjat experimentera med gamla proteinrika kulturgrödor från såväl Sverige som Anderna. En av dem är quinoa.

Känner du till supermaten från inkatiden?

Örten quinoa (Chenopodium quinoa), även kallad mjölmålla, växer vilt i Sydamerika. Den är släkt med spenat och rödbeta. Växtens frön, som finns i många olika färger och storlekar, är ätliga och anses innehålla en god sammansättning av aminosyror och en hög halt mineraler.

Quinoa växer naturligt på hög höjd i bergskedjan Anderna i Sydamerika, framför allt i Bolivia och Peru. Där har den odlats och använts som basföda i över 7 000 år. Klimatet i Anderna är torrt och kallt och perfekt för quinoa.

Just quinoan sägs ha varit en förklaring till inkarikets starka ställning, eftersom den innehåller så mycket nyttigheter som höll inkafolket välnärt och starkt. Inkafolket betraktade quinoa som en helig gröda, och den användes i rituella ceremonier.

Omfamna denna matvara med högt näringsvärde!

Quinoan är naturligt fri från gluten och en av få växter som innehåller fullvärdigt protein, det vill säga alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan producera. Quinoa är därmed en utmärkt proteinkälla.

Ungefärligt näringsvärde för kokt quinoa (per 100 g):

  • Energi – 586 kJ / 140 kcal
  • Kostfibrer – 13 g
  • Proteiner – 4,4 g (fullvärdigt protein)
  • Kolhydrater – 21 g
  • Fett – 2,5g
  • Natrium – 7 mg
  • Kalcium – 17 mg
  • Zink – 1,1 mg

Quinoa har lågt glykemiskt index (GI).

Quinoan kan användas i mängder av rätter

  • När man tillagar quinoa är det lämpligt att först skölja den under rinnande vatten så att bitterämnen, saponiner, som finns i skalet avlägsnas.
  • Koka sedan quinoan i vatten eller buljong (en del quinoa, två delar vatten).
  • Kokt quinoa ser ut som att fröna har fått svans, vilket är helt normalt och beror på att grodden lossnar vid kokning.

Quinoan kan ersätta pasta, potatis, ris eller couscous i alla sorters rätter. Du kan baka quinoabröd, göra quinoarisotto och -sallad, eller till exempel en matigare och nyttigare variant av blåbärssoppa med quinoa i. Den kan kokas till gröt, groddas eller ersätta vallmofrön som strössel, kanske efter att först ha rostats till quinoapuffar. 

Det finns också quinoaflingor att koka gröt av. Recept och idéer finns det gott om på nätet.

Från Anderna till nordiskt jordbruk

Quinoa har odlats i Anderna i 6 000 år upp till 4 000 meter över havet. Det är främst de näringsrika fröna som används, men även bladen går att äta – ungefär som spenat eller i sallad. 

Svenska försöksodlingar har förekommit på Öland och Gotland sedan 1990-talet, och flera bönder har börjat odla ekologisk quinoa i bland annat Skåne. Det finns quinoa-arter som är speciellt framtagna för det nordiska klimatet. De klarar av svenska förhållanden bättre än sorter som odlas på varmare breddgrader. 

Det mesta av quinoan importeras fortfarande, men nuförtiden kan man köpa svenskodlad quinoa i vanliga mataffärer, och dess andel ökar. Ekologiskt och närodlat, bra för miljö och människor!

Quinoan växer långsamt på våra breddgrader, vilket ger mer smak och förmodligen bättre näringsinnehåll. Många tycker att svensk quinoa är godare än den importerade. 

Quinoa åt alla

En av fördelarna med närodlad quinoa är att man ger lokalbefolkningen i Anderna chansen att på sikt börja äta mer av sin stapelföda igen. Det var en av de vanligaste inslagen på tallriken i trakterna tills för några år sedan då hälsointresserade i västvärlden och Asien började köpa quinoa. Det har lett till att priserna skjutit i höjden på världsmarknaden och det andinska folket har inte längre råd att köpa sin inhemska mat.

Samtidigt har världens upptäckt av quinoa varit goda nyheter för bönderna i Anderna. De har fått en ny försörjningsmöjlighet, och inflyttningen till städerna från landsbygden har minskat. 

Läsvärda artiklar

Tags:

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0