Tapetsera om – så här gör du

En härlig tapet kan verkligen göra ett rum, oavsett om det är i en tidlös design eller moderna mönster. Men många målar väggarna och drar sig för att tapetsera, trots att det är lätt så fort man fått in tekniken ordentligt. Så här gör du för att tapetsera väggarna på ett enkelt sätt. 

Börja med förarbetet

Det allra första du ska göra är att täcka golv och lister. Vissa väljer att ta bort listerna när de tapetserar, medan andra har kvar dem.

Finns redan tapeter i rummet? Då ska du se till att de sitter fast ordentligt, då lösa tapeter kan göra att det blir bubblor när du har tapetserat själv. Ta bort alla lösa tapeter och slipa ner befintliga tapetskarvar. Skarvarna ska sedan spacklas över och spacklet ska slipas ner. För bästa resultat ska väggarna vara helt släta. Det betyder att skadade väggar också måste spacklas. Spackla även över hål från exempelvis spik och skruv. Slipa ner allt spackel. 

Slå av elen för att ta bort eldosor och höljen till kontakter eftersom du behöver komma åt att tapetsera även där. 

Är rummet målat måste du tvätta väggarna ordentligt. Är underlaget smutsigt och fett är det inte säkert att tapeten kommer att sitta fast ordentligt och resultatet kan även här bli bubbligt. 

Ska du tapetsera med en ljus tapet och underlaget har en stark eller mörk färg, måste du grundmåla då det annars kan lysa igenom. Om de gamla tapeterna har mycket yta och struktur kan man även se över om rummet måste bredspacklas. 

Viktiga mönsterpassningen

Mönsterpassningen är väldigt viktigt för att det ska bli rakt och snyggt. Det finns tre typer: rak, fri och förskjuten. Fri betyder att du inte behöver mönsterpassa alls, exempelvis om du har en enfärgad tapet. Rak betyder att tapeterna skärs på samma sätt, då mönstret matchas över hela vidden. Förskjuten mönsterpassning betyder att mönstret är förskjutet för att tapeten ska uppfattas som mer komplex och varierad. Den första och tredje våden kommer att beskäras likadant, medan den andra och fjärde beskärs på samma sätt. 

Undersök vad dina nya tapeter har för mönsterpassning. Hur upprepas mönstret och hur ser det ut. 

Mät upp!

Det finns i princip inga raka väggar. Mät med ett lod och gör en lodlinje med blyertspenna för att det ska bli rakt. Annars kommer det färdiga resultatet att se snett ut. 

Det är dags att mäta tapeten. Rulla ut hela tapeten på ett bord och mät. Man brukar säga att det behövs cirka 10 centimeter extra i marginal. Skär ut med en tapetkniv. 

Dags att limma

Beroende på vad det är för tapet ska du antingen limma direkt på väggen eller rolla lim över tapeten. Är det en så kallad easy-up så rollar du limmet på väggen, men använd pensel vid fönster och i hörn för bästa resultat. 

På vissa tapeter måste du stryka limmet direkt på. Ta mycket lim, då för lite lim kan skapa bubblor. Låt tapeterna ligga ihopvikta (limmade sidorna mot varandra) i några minuter innan du sätter upp dem. 

Sätta upp tapeter

När du sätter upp så håll koll på att det blir rakt, annars kommer resten att se snett ut. Börja uppifrån och ned när du sätter upp dem. För att få ett slätt resultat ska du stryka med en borste, vävskrapa eller svamp. Tapetreseter i botten och toppen skärs bort med hjälp av en tapetkniv och linjal. 

När tapeterna är blöta ska du även skära bort för eluttag. Använd skarpa blad på kniven. Ta bort tapetrester med en fuktig svamp när tapeterna är blöta, annars kommer det bli blanka fläckar. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0