fbpx

Compact living – Hur du inreder en liten yta på ett så smart sätt som möjligt

Compact living avser konceptet att designa och utnyttja små utrymmen på ett så effektivt och funktionellt sätt som möjligt. Det kännetecknas av fokus på minimalism, multifunktionella möbler och smarta förvaringslösningar. Syftet eller själva målet med compact living är att få ut så mycket som möjligt av ett litet utrymme, som en studiolägenhet, ett litet hus eller till och med ett litet hem, samtidigt som man bibehåller en bekväm och beboelig miljö

Vad innebär compact living? 

Att inreda efter termen compact living brukar oftast innebära att du väljer möbler som tjänar flera syften, till exempel en bäddsoffa eller en snygg ottoman med förvaringsmöjligheter, att man utnyttjar det vertikala utrymmet istället för golvytan och att man integrerar effektiva och smarta designval som ger utrymme för förvaring. Det handlar också ofta om att använda ljusa färger för att få utrymmet att kännas större och öppnare, och att fokusera på minimalism för att undvika att det känns rörigt.

Så du kanske bor i en mindre lägenhet och behöver maximera ditt utrymme?

Att maximera utrymmet i en liten lägenhet kan vara en utmaning, men med lite kreativitet och lite smart planering kan du förvandla ditt lilla utrymme till ett funktionellt och stilrent hem. Här kommer några tips till dig som hjälper dig att få ut det mesta av ditt utrymme:

Använd multifunktionella möbler: Investera i föremål som kan tjäna mer än ett syfte, till exempel en futon som fungerar som en soffa, fåtölj och en säng. Ett soffbord med förvaring är också ett bra tips! 

Utnyttja det vertikala utrymmet: Använd väggarna och taket genom att installera hyllor och andra förvaringsutrymmen eller varför inte ha en stege som bokhylla. 

Skapa zoner: Använd möbler och inredning för att dela upp utrymmet i mindre områden för att sova, laga mat, äta och umgås på. Detta gör att du får en känsla av att du har flera ställen att vara på så sätt gör att ditt hem känns större.

Måla och inred i ljusa färger: Ljusa väggar och möbler kan bidra till att ett litet utrymme känns större och öppnare.

Inred minimalistiskt: Håll inredning och personliga föremål till ett minimum för att undvika att det är eller känns för plottrigt. 

Använd speglar: Speglar kan reflektera ljus och få ett litet utrymme att kännas mer öppet.

Att investera i förvaring är A och O: Investera i förvaringslösningar som exempelvis sängmöbler med inbyggda lådor, förvaringslådor med hjul som du enkelt kan flytta på.  Det finns väldigt mycket fiffiga idéer på internet och i möbelaffärer som du kan ta inspiration ifrån. 

Tänk på belysning: Använd en kombination av naturligt ljus och artificiellt ljus för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Genom att följa dessa tips kan du få ut det mesta av din lägenhet och samtidigt skapa ett funktionellt och stilrent ställe att bo i. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0