Gör du dessa 7 designfel i din hall?

Undvik de fel som kan göra att din hall känns trång och tråkig med dessa enkla knep för ett mer elegant utrymme

Fel 1: Att välja ett golv som inte är praktiskt

Även med strikt skoförbud (som vi snart återkommer till) går det inte att undvika att smuts sprids i hallen, och med fel golv kan fläckar lätt fastna. Beroende på hur hårt ditt golv slits och hur mycket tid och kraft du är redo att lägga på att städa det, finns det vissa typer av hallgolv som rekommenderas mer än andra.

Mest rekommenderat är mönstrade golvplattor eller plattor i mörkare toner som gör att smuts inte syns lika tydligt samt är enkla att sopa av, att moppa eller dammsuga. Ljusare golvplattor gör att smuts syns tydligare men är förstås lika enkla att städa och tvätta.

Trägolv, och i synnerhet mörkare trägolv, är förlåtande och slitstarkt (om man än bör vara försiktig med klackar) men när du rengör det bör du inte använda för mycket vatten.

Gillar du mattor? Vad gäller rengöring är en matta förstås inte lika enkel att rengöra som andra golv (du kan varken moppa, torka, eller borsta den) men mörka eller mönstrade mattor och en dörrmatta precis innanför dörren gör städningen mindre krävande.

 

Fel 2: Att inte säkra väggarna mot fläckar

När du planerar inredningen för din hall är det lätt att glömma att hallväggar, och särskilt hallväggar i trånga utrymmen, ofta får stå ut med en hel del stötar när människor, djur och saker tar sig in och ut ur huset. Om du delar hem med små barn, eller ofta har små barn på besök, kan även fingeravtryck bli ett problem.

Man kan till exempel välja en finare tapet högre upp på väggen och en mer förlåtande färg målad i en bred border längst golvet.

Förutom färgens ton bör du även tänka på hur enkel den är att rengöra eller torka av. Mycket matta färger kan bli svårt att hålla snyggt om små händer och mycket annat slitage kan vara att räkna med. Tvättbara matta färger eller färger med högre glans är enklare att rengöra. Titta på de olika märken och färgsorter som finns i affären för att se vilka färger som tål tvättar. Ett annat alternativ är att sätta upp paneler. Dessa paneler kan göras i en lägre höjd eller från golv till tak.

Det finns många olika sorters paneler som passar varje hem, vare sig du vill sätta paneler i ett sekelskifteshem, ett modernare hem eller en stuga på landet kommer du hitta något som passar dig.

 

Fel 3: Att glömma utrymme för förvaring

Hela hemmet kommer hållas renare om skor tas av vid ytterdörren, men saknas förvaringsutrymme för dessa skor kan resultatet bli en röra i hallen. Man gör bäst i att skaffa sig ordentlig förvaring för skor för att undvika detta problem.

Skoförvaring som är högre än den är bred tar inte upp mycket plats ens i en trång hall. Skjutdörrar är att rekommendera i smala utrymmen, eller så kan skoförvaringen lämnas helt öppen om man vill undvika dörrar eller luckor helt. För att uppmuntra gästerna att ta av sig skorna bör man även erbjuda en pall eller bänk för att enklare kunna göra så. Själva skoförvaringen kan även fungera som sittplats, antingen inbyggd eller som fristående möbel som är två i ett. Detta får vanligtvis plats även i en lång och trång hall.

 

Fel 4: Att glömma bort hängare

Ett annat problem som kan göra att din hall blir svår att ta sig fram i är en hög av kappor och jackor. Istället för att dessa växer sig till ett berg på endast en eller två hängare och på så vis blockerar hallen, se till att erbjuda ordentligt med hängare, t.ex. genom en hylla med många skenor och utrymme ovanpå för hattar eller andra tillbehör som sträcker sig längst hela hallens längd, för att på så vis sprida ut ytterkläderna.

För fyrkantiga och rektangulära hallar kan man även skapa rader av krokar i olika höjd längst med väggen, där barnkläderna kan hängas längst den lägre raden. Ett minde hem med få personer kommer antagligen inte behöva så mycket utrymme för hängare, men detta bör ändå inte uteslutas. Hängare kan lätt placeras diskret i inredningen, som ovan ett element eller i högre höjd.

Facebook Comments
Compare items
  • Total (0)
Compare
0