fbpx

Checklista för köksrengöringen

”Det spelar ingen roll var jag serverar mina måltider, mina gäster föredrar alltid mitt kök!”

Köket är husets hjärta. Allt börjar och slutar i köket. De flesta av oss bär på varma minnen från köket av speciella stunder, god mat, vår barndom och vår familj.

Sanningen är att de flesta kök blir husets hjärta och detta trots att mitt kök inte är mer speciellt än ditt, det händer bara naturligt.

Det är till köket som man går för att prata med familjen, ofta för att sköta hemmets bestyr och för att laga måltiderna. Det är även ett av de mest röriga och oorganiserade utrymmena i hemmet.

Det mest använda rummet i köket kräver konstant skötsel och rengöring för att hålla det varmt, välkomnande och i fint skick. Ett rent kök är ett trivsamt kök, så plocka fram utrustningen och gör dig redo för grunderna i köksrengöring!

Utrustning du behöver för att få ditt kök skinande rent

 • Svampar, trasor och borstar för hushållet
 • Flytande diskmedel och fettlösare
 • Desinfektionsmedel
 • Soft Scrub® / Comet® / Cinch®
 • Fönsterputs

Få din ugn att glänsa

Brännare för gasspis

Att hålla din ugn eller köksbänkarna skinande är ett av de mest krävande jobben i köket. De flesta brännare för gasspisar kan tas ur. Om inte, flytta allt som går att flytta ur vägen och spreja spishällen med ett flytande diskmedel eller rengöringsmedel som löser upp fett.

Om de kan tas bort gör du det och placerar dem i diskhon. Täck dem med så hett vatten som du klarar av eller kokande vatten och låt det svalna, tills du bekvämt kan ha händerna i vattnet. Lägg även till flytande diskmedel till vattnet och låt blandningen lösa upp fastbrända fläckar, fett och stänk.

Att rengöra ytorna

Fokusera nu på ugnens yta. Ta bort vreden och låt även dem ligga i blöt med brännarna. Spreja sedan ugnens yta med en produkt utvecklad för att lösa upp fetter.

Låt medlet sitta i några minuter för att lösa upp ytor där smuts och fläckar är fastbrända.

Använd en svamp och skrubba de envisa fläckarna. Spreja sedan på nytt med glasrengöring och putsa tills det glänser med en ren och mjuk duk.

För brännare som inte kan tas bort, torka av dem. Om nödvändigt kan du göra om proceduren med rengöringsmedel och sedan torka av dem med en skrubbande svamp.

Återgå till det som ligger i blöt i diskhon.

Om nödvändigt kan du använda en skrubbande borste på handtagen och brännarna. Skölj dem sedan väl och sätt tillbaka dem. Om brännarna behöver ytterligare rengöring kan du låta dem ligga i blöt lite till.

Rengöring av ugnens insida

Om du inte har en självrengörande ugn kommer du behöva spreja ugnens insida med en produkt utvecklad för just ugnsrengöring och som är avfettande, och sedan är det bara att börja skrubba.

Använd en vanlig svamp för områden som är enkla att rengöra och en grövre och skrubbande svamp eller borste för de områden där smutsen och resterna sitter fast. Skölj väl när du är färdig och torka med en ren duk.

 

Köksfläkten

Använd fönsterrengöring för köksfläkten. Glöm inte att ta ur filtret och lägga det i diskhon. Jag täcker filtret med varmt vatten och ett par deciliter ammoniak för allrengöring. Genom att bara lyfta och lägga i filtret några gånger och låta vattnet rinna genom det bör det snart komma ut rent.

Rengör och desinficera diskmaskinen

Öppna diskmaskinen. Om den luktar unket bör du först torka av kring locken och sedan hälla ett par deciliter bikarbonat i den och köra maskinen på en kort cykel.

Använd sedan ett medel för allrengöring och spreja utsidan och torka av den. Du kan göra detsamma med papperskorgen.

Torka av mikrovågsugnen

Om du har en mikrovågsugn bör du torka av den både på in- och utsida. Ta ur plattan ur botten och tvätta och torka den innan du sätter tillbaka den. Rengör mikrovågens insida då mat har en tendens att skvätta när den blir uppvärmd. Vanligtvis är allt som krävs en kökssvamp doppad i varmvatten med disk- eller rengöringsmedel. Torka sedan av insidan med en duk doppad i varmt rent vatten och torka sedan torrt.

Fläckar som är svåra att bli av med

Om din mikrovågsugn inte blivit rengjord på länge och fläckarna har fastnat kan du pröva följande tips:

Fyll en skål som är säker att använda i mikrovågsugn med hälften vatten.

Häll i en matsked vit vinäger.

Sätt på mikrovågsugnen under en eller två minuter. (Detta beror på hur hög effekt din mikrovågsugn har.) Du vill att vattnet med vinägern ska få en chans att ånga väggarna på insidan så att fetter och smuts löses upp.

Torka av med en trasa. Du kanske kommer behöva använda en grövre svamp på de tuffa fläckarna. Torka sedan.

Bänkar och andra köksytor

Ta bort allt från kökets bänkar och andra ytor.

Börja i ena änden, tvätta och torka hela bänken.

Om nödvändigt kan du använda en disksvamp som doppats i varmt vatten med diskmedel för att bli av med fetter och envisa fläckar.

Om dina köksytor ser trista ut kan du pröva att använda lite polermedel för möbler eller trä för att få dem att glänsa.

Torka av alla redskap och ställ tillbaka dem. Rengöringsmedel för glas kan användas för att polera fram glansen.

Rengör kylskåpet

Ytan på utsidan

Om du har något på kylskåpet tar du bort det innan du börjar torka av det. Använd en trasa som doppats i varmt vatten med diskmedel eller annat rengöringsmedel. Torka av utsidan och kylskåpets ovansida. Använd sedan rengöring för fönster och torka rent med en mjuk trasa för att få kylskåpet att glänsa.

Vid rengöring av ytor av rostfritt stål bör du alltid torka längst med fibrerna och använda dig av produkter framtagna för rostfritt stål.

Glöm inte att torka kring handtag för att bli av med kladdiga fingeravtryck.

Ytor på insidan

Om det är nödvändigt att rengöra insidan av skåpen måste du först ta ur allt ur dessa och sedan rengöra med en fuktig trasa som doppats i en blandning av en liter varmvatten och två matskedar bikarbonat.

Torka av dörrar, lådor, skåp och väggar. Torka torrt när du är klar. Passa på att slänga all gamma mat och produkter som utgått innan du ställer tillbaka sakerna.

Några saker att komma ihåg

Kontrollera områden kring lampknappar och handtag extra noga då det ofta finns kladd och fingeravtryck där. Använd ett medel för desinfektion på dessa områden och torka rent.

Kontrollera att din disk alltid tvättas och förvaras så snart den använts. Om du inte har tid är det bara att skölja av dem och ställa dem i diskmaskinen.

Låt inte matrester eller gamla skal samlas i diskhon. Kasta dem i soporna och ge diskhon en snabbtvätt och skölj sedan. Du kan få kranen att glänsa med ett rengöringsmedel som löser upp fetter eller vanligt medel för fönsterputs.

Den slutgiltiga checklistan för ett rent kök

 • Ugn, kylskåp och diskmaskin har rengjorts både på insidan och utsidan.
 • Mikrovågsugn och andra mindre apparater har rengjorts både på insidan och utsidan.
 • Kökets bänkar och andra ytor har tvättats, torkats och polerats.
 • Köksluckorna har torkats av och behandlats med polermedel för möb
 • Disken är diskad, torkad och har förvarats, eller har placerats i diskmaskinen.
 • Diskhon är rengjord, torkad och polerad med rengöringsmedel.
 • Köksgolvet är dammsuget och moppat.
 • Soporna är slängda.

Läsvärda artiklar

Vi skulle uppskatta att höra vad du tycker

   Lämna en kommentar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0