Kallkompostera – Roligt, enkelt och bra för miljön

Det finns många goda skäl till att kompostera. Du spar pengar, resurser, förbättrar din jord och minskar din påverkan på miljön. Oavsett skäl är kompostering bra för dig och bra för planeten. Även om du lägger ner mycket tid på att planera måltider för att minska ditt matsvinn så finns det saker du nog inte kommer ha användning för, som bananskal, grönsaksblast, kaffesump och tepåsar. Lyckligtvis finns det en enkel lösning för ditt matavfall hemma – kompostering!

Med hjälp av den här guiden kan du enkelt förvandla ditt matavfall och trädgårdsavfall till bra kompost!

Detta kan du kompostera

Matrester

Börja med matrester från frukt och grönsaker – potatisskal, morotsskal, bananskal. Även tepåsar, kaffesump, äggskal, gamla blommor går att kompostera.

Trädgårdsavfall

Istället för att skicka ditt trädgårdsavfall till soptippen – låt dem göra nytta i din kompost. Torra löv, barkspån, gräs och växtklipp, halm, sågspån, pinnar och kottar gör susen.

Olika typer av kompostering

Innan du startar igång ditt projekt kan det vara bra att veta att det finns tre typer av kompostering. Kallkompostering, varmkompostering och maskkompostering. Vi rekommenderar att börja med kallkompostering, inte för att det är det snabbaste sättet att få en färdig kompost – men det är det enklaste att ta sig an.

Så här börjar du kallkompostera

Kompostera gärna i en skuggig del av din trädgård. Du kan välja att göra detta direkt på marken och sätta trådstängsel eller hönsnät runt. Det finns även särskilda kompostbehållare att köpa. När du har valt platsen kan du starta din kallkompost.

Börja att lägga på lite brunt material som löv, grenar eller gräsklipp. Ovanpå det bruna materialet lägger du det gröna materialet – dina matrester. Sprid inte ut det utan lägg det så mycket i mitten som möjligt. Lägg sen till ett till lager av brunt material så att det täcker dem. Du kan lägga flera lager men det bruna materialet ska alltid vara överst. Hur mycket du ska lägga i är lite beroende på hur stor din kompost är. En rekommendation är 1/3 grönt och 2/3 brunt.

Och sen då..?

Fortsätt gärna att lägga till gröna lager och bruna lager en gång i vecka. Se även till att du var och varannan vecka vänder runt komposten – den behöver mycket luft för att kompostera.

Ser komposten torr ut? Du kan strö din kompost med vatten för att hålla den fuktig. Ungefär efter 6 månader, beroende på var någonstans du bor, kommer du att märka att din kompost är mindre än när du började. Detta betyder att dina material har brutits ner bra.

Hur du vet att komposten är färdig

Kompost ska se ut som ett mörkbrunt smuligt material. Det ska dofta gott och vara fuktigt. Inga bitar av det som du komposterat ska gå att kännas igen.

Detta kan du använda din kompost till

Du kan använda kompost som extra näring när du planterar om krukväxter eller blanda den 50/50 med annan jord när du sätter frön. Den bästa tiden att lägga till kompost direkt i jorden i ditt grönsaksland eller i en kruka är på våren (innan du börjat plantera) eller efter skörd på hösten.Håll sen igång din kompost genom att lägga i nytt material hela tiden och blanda runt. Lycka till!

Läsvärda artiklar

Tags:

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0
      Få det senaste nyheterna varje vecka

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev