Så tar du hand om ljungen

Älskade ljung! Det är en fantastisk växt som klarar sig långt under vintern och som kommer åter varje år. Förgyll trädgården och njut av de vackra färgerna när vi går mot mörkare, kallare tider. 

Ljung är populär i våra trädgårdar eftersom det är en tålig, vacker växt. Det finns flera sorter som är perenna växter som kommer tillbaka varje år, men det finns även ettåriga plantor. Plantorna trivs att stå nära varandra, så plantera gärna i grupper. 

Så här vill ljungen stå:

Den vill inte torka ut och vill gärna stå soligt och ljust. Det går både att plantera ljung i kruka eller på friland. Om du har ljung i kruka kan den stå ute över hela vintern. 

Planterar du i din trädgård ska jorden vara lucker och sur. Den ska även vara sandblandad. Exempelvis passar den bra i jord för rhododendron, tack vare sitt låga pH-värde. 

Ska ljung beskäras?

Ja, ljungen beskärs under våren. Då klipper man bort blomställningar och putsar. 

Vilka färger finns ljungen i?

Blommorna finns i vitt, rosa och lila. Bladen brukar vara gröna eller åt det bruna hållet. 

Finns flera olika sorters ljung?

Ja, bland annat är Calluna, Erica och Garden Girls populära växter. Calluna och Garden Girls är perenna växter, medan Erica är ettårig.

Hur ofta ska jag vattna?

Ljung är ganska törstig och vill ha vatten cirka en gång i veckan. Den torkar ut lätt och blir då trist och brun. Om du sköter den rätt behåller ljungen sin vackra färg! 

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0