Nya designutställningen på Nationalmuseum

Nu har en ny utställning om design öppnat på Nationalmuseum i Stockholm. Här finns nära hundra år av designhistoria som kopplas till begreppet Scandinavian design. Utställningen visar förhållandet mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet. 

Utställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980 är den första utställningen som visar hur skandinavisk och nordamerikansk design hänger ihop. 

På utställningen visas föremål från samlingar både i Norden och USA. Besökaren får se estetik, identitet och idéer från förr, som finns kvar än i dag. Bland annat får besökaren ta del betydelsen av den skandinaviska emigrationen till USA och hur begreppet Scandinavian Design användes i USA på 1950-talet. 

Utställningen belyser även transatlantiska relationer mellan Norden och USA, samt hur design kan användas som diplomati. Den är producerad av Los Angeles County Museum of Art, Milwaukee Art Museum samt Nationalmuseet i Oslo och Nationalmuseum i Stockholm. 

Vad är Scandinavian Design?

På 1950-talet användes begreppet Scandinavian Design om modern design från Norden. Det blev ett namn som kom att användas internationellt. Scandinavian kom att handla mer än om design, utan även om nordiska traditioner, kultur och natur samt värderingar. Det handlade även om politik och ekonomi. 

Köp biljetter

Förköp din biljett eller köp den i museet. Samtliga besökare behöver biljett, även barn. Biljettpriset är 85–170 kronor för vuxna. Barn och unga under 20 år har fri entré.  

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0