Nu ska du fynda i skogen – bli en bärexpert

Färska bär är något som de flesta av oss gillar smaken av och på köpet får du i dig massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Desserter och bakverk gjorda av bär förgyller både vardag och fest. Men när är bären mogna? Här listar vi 12 vanliga vilda bär, deras växtplatser och skördetider.

1. Raspberries

Hallonen är redo att lämna sina buskar från början av augusti till början av september. De växer på näringsrika marker, dikesrenar, och gärna på hyggen, d.v.s. där skogen är avverkad.

2. Blåbär

Blåbären är dags att plocka från juli till början av september beroende på var i Sverige du bor. De låga blåbärsbuskarna hittar du i skogen.

3. Hjortron

Hjortronen mognar i augusti. De växer på myrar, främst i norra Sverige, men de går att hitta hela vägen ner till Skåne.

4. Åkerbär

Åkerbäret mognar lite olika varje år beroende på vädret, men från mitten av juli till slutet av augusti brukar det vara dags. Kan odlas, men växer på fuktängar, stränder, gamla betesmarker och i dikesrenar i det fria.

5. Krusbär

Krusbären är mogna i augusti. De odlas främst i trädgårdar, men har under åren spridit sig och kan med lite tur hittas även i det vilda.

6. Vinbär

Såväl röda, svarta och vita vinbär skördas i augusti. De trivs bäst på lundartade växtplatser som grankärr, på å- och bäckstränder, samt i busksnår på havsstränder, – och i trädgårdar.

7. Lingon

Lingonen plockar du bäst från sent i augusti till sent i september, och du hittar dem både på hyggen och i skogar.

8. Rönnbär

Rönnbären är klara för skörd från slutet av augusti till oktober. Förutom i parker och på gårdar växer de gärna på lundar, mosskogar, frodiga skogskärr, stränder och klippiga sluttningar.

9. Tranbär

Tranbären kan plockas från slutet av september och ända tills första snön kommit. De kan även plockas nästkommande vår direkt efter att snön smält. Tranbäret växer på karga, ljusa tallmossar och kärr.

10. Havtorn

Havtorn som växer vilt kan plockas från oktober. Buskarna med det orange bären växer främst längs kusten norrut.

11. Björnbär

Trots sitt namn och hallonliknande form är björnbär faktiskt inget bär, utan en frukt – stenfrukt närmare bestämt. Du hittar björnbärssnåren med de svarta bären i södra och mellersta Sverige, rikligast i kustområden. De mognar i september.

12. Smultron och jordgubbar

Jordgubbar växer enbart planterade i jordgubbslandet. Den lilla vilda släktingen smultron kan både odlas men den växer också fritt överallt i Sverige. Båda mognar i juli.

Vi skulle uppskatta att höra vad du tycker

   Lämna en kommentar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0