Trädgårdskalendern – det här behöver du göra i juli

Högsommaren är här – nu är det juli! Det finns fortfarande en hel del jobb att utföra, men nu får du äntligen börja skörda. Glöm inte bort att njuta också, det har du verkligen gjort dig förtjänt av. Här är hela listan på vad du behöver göra i trädgården under juli månad. 

Dags att skörda

Äntligen! Nu är det dags att skörda morötter, sallat, hallon – ja, allt du har slitit hårt med under våren. Att skörda är ju anledningen till att man faktiskt har en trädgård och när man äter sina egna hallon och tomater förstår man varför man har arbetat så hårt i många månader. Det är verkligen värt det. 

Älskade tomater

Det är dags att skörda och framför allt att äta dina egenodlade tomater! Förutom att mumsa på dem, måste plantorna även toppas och du ska även ta bort tjuvskotten. Man toppar tomatplantorna för att de ska orka ge mer frukt. Tomaterna dricker mycket, så därför gäller det att vattna mycket och ofta. När du vattnar ska du tillsätta näring så kommer de att få mycket mer ork. 

Beskär fruktträd och häckar 

Det rekommenderas att man beskär fruktträden under JAS-månaderna: juli, augusti och september. Nu i juli är det även dags att beskära buskarna. 

Ta hand om blommorna

Ta bort vissna knoppar, vattna ordentligt och ge växterna näring. Om du tar hand om alla sommarblommor kommer de att hålla hur länge som helst. Genom att ta bort vissna knoppar så finns det chans att nya knoppar får fart. 

Fortsätt rensa ogräs

Låt inte ogräs ta över rabatterna och sno energi från dina vackra sommarblommor. Sätt på dig hörlurarna och lyssna på ett avsnitt av Sommar i P1 medan du rensar rabatten ordentligt från allt ogräs.

Gallra träden för godare frukt

För att få större och godare frukt måste du gallra fruktträden. Ta bort frukt som sitter tätt, då de konkurrerar ut varandra annars. Det sägs att du ska ha en näve mellan äpplena och två fingrar mellan plommonen. Skaka träden för att försöka få bort onödig frukt. 

Bra jobbat!

Du har slitit under hela våren och försommar – nu är det dags att få njuta av allt jobb! Ta vara på tiden under semestern och bara njut, grilla, umgås och betrakta din trädgård. Plocka blommor och ta med in i huset för att göra sommarfint även inomhus. Njut!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0