7 inredningstips för öppen planlösning

Den öppna planlösningen passar i ett modernt hem. Öppen planlösning blir ofta luftig och man får ett stort utrymme för att umgås hela familjen. Däremot kan det vara svårt att få till känslan och det blir lätt för mycket möbler i en alldeles för osammanhängande stil. Så här gör du för att skapa en härlig känsla i ett hem med öppen planlösning.

1. Skapa rum i rummet

För att få inredningen att gå ihop brukar man vilja inreda genom att skapa “rum i rummet”. Det betyder att du skapar avgränsningar med hjälp av färger, mattor och belysning. Du behöver inte ha samma väggfärg i rummet, tvärtom. Med hjälp av färger som matchar (eller totalt missmatchar) kan du skapa flera rum på samma gång. 

2. Matcha mera

Kanske är det snarare stilen som ska matcha. Det går att göra på flera sätt. Antingen genom att välja liknande material som sten, ljust trä eller metall. Det kan vara färger på väggar eller detaljer, men kan också vara former. Exempelvis kan man välja att inreda med mjuka eller hårda, eller kanske runda eller raka former.

3. Inred med fler växter

Att inreda med växter ger liv i rummet. För att få samma känsla i ytans alla delar kan du satsa på liknande växter vad gäller utseende och storlek i både köksdelen och vardagsrummet. 

4. Dela av på riktigt

Vissa föredrar att dela av rummet på riktigt med hjälp av exempelvis halvväggar, bokhyllor eller draperier. Andra tycker att det gör att fördelarna med öppen planlösning försvinner då, det vill säga det luftiga intrycket. 

5. Våga ta i

Har du en luftig yta ska möblerna inte vara för små. Soffan brukar vara ett av rummets mittpunkter så våga köpa en rejäl soffa som tar för sig. Risken finns annars att rummet ser tomt och odynamiskt ut. 

6. Detaljerna gör allt

Har du mycket tomma ytor och väggar ska du satsa på modiga detaljer. Våga hänga upp riktigt stora tavlor, använda växter som rumsavdelare och låg förvaring längs stora väggar. Personliga detaljer är alltid favoriterna och hitta sätt att visa upp dem på. 

7. Flytta ut möblerna från väggen

Har du mycket yta kan du testa att dra ut möblerna från väggen, speciellt soffan. Testa att sätta den i mitten av rummet, vad händer då? I köket gäller samma sak, exempelvis kan man bygga en köksö. När möblerna står längs väggarna blir rummet tråkigt och känns tomt. När du inreder ska du alltid börja med rummets mitt och gå ut mot väggarna. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0