Använd lavendel – på 5 olika sätt

Lavendel i kudden

Lägg lite lavendel i ditt örngott för en bättre natts sömn; eller ha en liten skål med lavendel vid din säng. Doften av lavendel är känd för att hjälpa kroppen att slappna av och på så vis få dig att somna bättre.

Lavendelpåse i linneskåpet

Fyll en bomullspåse med torkad lavendel och placera den i din garderob eller byrålåda. Du kan även lägga en påse i linneskåpet (om du har ett sånt), i fickan på din ytterjacka, i bokhyllor, resväskor eller andra ställen där du förvarar olika föremål. Doften hjälper till att rensa luften runt omkring i hemmet.

Lavendelspray till möbler

Gör en enkel lavendelspray som du kan använda till att fräscha upp sängkläder, kläder, möbler (som exempelvis en soffa eller fåtölj) och mattor. Lägg några lavendelblommor i en kastrull tillsammans med ett par deciliter vatten. Låt det koka upp och svalna. Tillsätt en matsked citronsaft och blanda väl. Häll blandningen i en sprayflaska och förvara den i kylen mellan användningarna.

Sjudgryta för hela hemmet

Om du inte är familjär med ordet sjudgryta så ska du nu få lära dig något nytt. En sjudgryta är i grunden en kastrull med örter som du sjuder på låg värme i flera timmar. På så sätt släpper du ut aromen ut i alla rum i ditt hem. Detta görs vanligtvis på vintern med örter som kanel och kryddnejlika men kan enkelt göras med lavendel (eller någon annan ört som du gillar).

Så hur gör du? Fyll en kastrull med vatten och lägg färska lavendelblommor på toppen. Sätt på spisen och låt sjuda så länge du vill och njut av den härliga doften av lavendel i ditt hem.

Se till att kontrollera kastrullen ibland för att se till att vattnet inte har avdunstat! Tillsätt mer vatten efter behov och släng örterna när du är klar.

Ansiktsånga

En ansiktsånga med lavendel är riktigt bra för både din hud och din lungfunktion. Ångan hjälper till att öppna porer samt öppna bihålor. Fyll en medelstor skål med kokande vatten. Tillsätt färsk lavendel i skålen och täck ditt huvud med en handduk, håll den tätt runt dig i upp till fem minuter (eller så länge du orkar). Andas djupt genom näsan medan du ångar, ta sedan bort från värmen och torka av ansiktet med en kall trasa.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0