Hur du sätter sjuka växter i karantän – och skyddar de friska

I likhet med oss människor så insjuknar våra växter också ibland. Vill du lära dig hur du sätter dina växter i karantän så du inte riskerar att smitta dina andra växter? Då rekommenderar vi dig att fortsätta läsa för att du ska kunna ha friska och glada växter.

Tänk på det här innan:

Du ska alltid leta efter insekter och sjukdomar innan du köper eller tar hem en ny växt.

Det kan du göra genom att kontrollera toppen och botten på bladen och stjälkarna. Titta även runt i jorden för att kontrollera om det finns insekter där. Om du hittar några tecken på insekter eller sjukdom – köp inte växten. Tänk på att växter bredvid den sjuka växten även kan vara drabbade.

Några vanliga växtsjukdomar:

• Svampbladfläckar: Dessa är vita och kan minska växternas livslängd, tillväxt och utseende.

• Bakteriebladsfläckar: Vanliga i kalla och våta miljöer. De visas som svarta områden med ett gult cirkulärt mönster.

Några vanliga skadeinsekter:

• Ullsköldslöss: Dessa liknar bitar av bomull och är vinglösa. De trivs som bäst i fuktiga, varma miljöer.

• Vita flugor: Vitvingade insekter med mjuk kropp, triangulära och liknar mjuka, släta blad.

• Spindkvalster: Små, rödbruna insekter med ljusgula ben.

Så här väljer du en lämplig plats för karantän

Att sätta växter i karantän innebär att hålla den sjuka plantan separat från de andra plantorna. Så hur ska du då tänka?

Se till att efterlikna förhållandena där växten trivs och så småningom kommer att placeras, såsom starkt, direkt solljus eller halvskugga. Läs information som följde med plantan eller googla för optimala tillväxtförhållanden.

Välj en plats du går förbi varje dag så att du inte glömmer att kolla till din sjuka växt. 

Hur ska du göra om du ser tecken på sjukdomar eller skadedjur?

Om du har hittat insekter, ta bort dem med en fuktig trasa, pincett eller en bomullstuss doppad i vegetabilisk olja eller spraya med vatten blandat med diskmedel. Spraya också jorden. Ta bort alla döda insekter (i den mån du kan) du ser på växten eller jorden.

Om du ser fläckar på löven, ta bort de drabbade löven. Spraya sedan löven runt om på samma sätt som ovan – med vatten och lite diskmedel.

Fortsätt denna behandling under tre till fyra veckor.

Hur vet jag att min växt är redo att lämna karantän?

Efter tre till fyra veckor så ska du göra en sista inspektion innan du tar ut växten ur karantänen. Om du vill vara helt på den säkra sidan, ta fram ett förstoringsglas eller flytta plantan till direkt solljus för att kunna ta en närmare titt. Du vill inte riskera att behöva upprepa det här. Om allt ser bra ut så kan du ställa din friska växt tillsammans med din vanliga växtsamling igen.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0