Så gör du egna blomsterarrangemang till påsk

Enkla blomsterarrangemang kan du göra själv. De går att göra med snittblommor, påskliljor och påskdekorationer. Superfint att ställa fram på påskbuffén, eller att ge bort som påskpresent.

Här bjuder vi på två olika dekorationer – en bordsdekoration som görs med oasis och ett blomsterarrangemang i kruka som görs med hjälp av hönsnät.

Avlång bordsdekoration med oasis

En härlig påskdekoration av blommor och gröna växter gör du med hjälp av en bit oasis. Oasis är en stickmassa som man fyller med vatten så att blommorna kan drick ur den. Stickmassan går att köpa i de flesta blomsteraffären och den vi använder till bordsdekorationen är en rektangulär stickmassa, som har formen av en gigantisk tvål. Ofta kommer de med ett plastfat, annars kan du lägga oasisen på ett fat som du har hemma.

1. Fyll en skål med vatten och lägg oasis-biten på ytan. Tryck inte ner biten, då hinner inte oasisen suga upp så mycket vattnet som behövs, utan den blir mest blöt på ytan.

2. Allt material som man sticker in i stickmassan snittar man med en ny färsk diagonal yta, dels för att växten ska kunna ta upp mycket vatten, och dels för att den delen man sticker in i oasis-biten blir spetsigare och lättare att sticka in.

3. Bygg gärna dekorationen på längden, med växter på kortsidorna som är långa och växter på långsidorna som inte sticker ut lika lång (där vill man ju duka med tallrikar och glas). Tänk på att inte bygga för mycket på höjden – man vill kunna se den som sitter på andra sidan bordet.

4. Det blir vackert att använda färgglada blommor i kombination med gröna växter i blomsterarrangemanget. Ofta är de gröna växterna billigare, eller går till och med att hitta i skogen eller trädgården. Börja med att täcka oasisen med de gröna växterna, eftersom man vill gömma stickmassan ordentligt.

5. Försök att få dynamik och liv i ditt arrangemang. Det kan man få genom att inte göra det helt symmetriskt. Du kanske inte sticker in exakt lika många gröna växter av samma sort på de båda kortsidorna, utan varierar lite. Växterna som sticker ut behöver inte heller nödvändigtvis sticka ut lika långt på båda sidor. Prova att göra en sida som är lite längre och en som är kortare.

6. När det är dags att sticka in blommorna så är ett tips att ha en blomma som är i centrum som sticks in rakt uppifrån, de andra blommorna sticker man in lite snett så att de lutar in mot centrumet.

7. Ett blomsterarrangemang håller sig relativt länge. Det gröna inslaget i arrangemanget kan hålla sig i flera veckor. När blommorna börjar vissna kan du plocka bort dem, vattna oasisen och sticka i nya blommor – så håller sig arrangemanget lika länge till.  

Blomsterarrangemang i kruka med hönsnät

Om du vill göra ett blomsterarrangemang utan oasis, går det också bra att använda ett hönsnät.

1. Välj ut en vacker kruka. Om du inte har någon hemma, så fynda gärna en på second hand.

2. Häll vatten i botten av krukan. Om krukan har ett hål i botten, kan du sätta i en skål i botten av krukan och hälla vattnet i den.

3. Klipp av hönsnätet med en avbitartång och forma det till en rund boll som precis får plats i krukan.

4. Snitta blommorna och växterna så att de får en färsk yta och har lättare att ta upp vattnet.

5. Stick i blommorna i de olika hålen hönsnätet. Börja gärna utifrån och arbeta dig inåt. Det är snyggt att ha mycket grönt på kanterna som ramar in blommorna i mitten. Hönsnätet är perfekt att hålla allt på plats.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0