Gör eget påskpynt

Snart är påsken här och det är dags att börja pynta. Det kanske mest klassiska påskpyntet är påskriset med fjädrar och kycklingar. Vill man absolut pynta med påskfjädrar köp gärna de i syntet som är djurvänliga. Har du gamla påskfjädrar hemma, så går de bra att använda.

Annars är det fint att pynta med ägg i alla färger och former. Spara gärna dina äggkartonger. I dem kan du lägga målade ägg (med eller utan innehåll) på halmbädd eller på ett färgglatt silkespapper.

Urblåsta ägg

Riktiga ägg som du målar i olika färger är superfint att hänga i påskriset. Innan du blåser ut innehållet ur ägget så låt det ligga framme i rumstemperatur en liten stund, då blir det lättare att blåsa ur. Skaka på ägget och gör sedan ett litet hål med en knappnål i äggets minst spetsiga ände. Gör ett lite större hål i äggets andra ände. Håll det större hålet ovanför en skål och blås från det lilla hålet. Se till att munnen sluter tätt runt hålet så att det inte kommer in någon luft. När du har blåst ur innehållet kan du skölja skalet försiktigt och sedan låta det ligga och torka. Baka gärna något gott på äggets innehåll.

När äggskalen har torkat målar du dem i härliga färger. Tänk igenom hur du vill att hela påskriset ska se ut. Vill du bara ha enfärgade gula och rosa ägg till exempel, eller vill du ha alla möjliga färger och mönster? Hur ser påskduken ut, vilka färger fungerar bra tillsammans med den? När äggen är färdigmålade klistrar, eller tejpar du fast en tunn tråd vid det stora hålet. Sen är det bara att hänga upp.  

Påskhare av garn

En söt påskhare av garn kan du göra av en flörtkula eller ett frigolitägg. Förutom en frigolitform behöver du garn, filttyg och små ögon. Klistra fast garnet runt ägget. Börja nerifrån och snurra garnet successivt uppåt, runt hela ägget. Klipp ut två öron i filttyget och klistra fast uppe på ägget. Klipp sedan ut en platta i form av tassar som du klistrar på ägget nertill. Mun ögon och näsa kan du antingen klistra på eller rita med en märkpenna.

Bind en egen påskkrans

Istället för att ställa påskriset på bordet så kan du binda en krans med det. Det kan också vara fint att binda med granris och andra gröna växter som eucalyptus eller brudslöja. Använd gärna en krans i  frigolit som grund och bind kring den. Du behöver också en grön ståltråd för att fästa allt med. Fäst sedan små dekorationsägg i kransen. det blir superfint!

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0