fbpx

Vinterodla – 6 grönsaker som tål låga temperaturer

Du behöver inte vänta till högsommaren för att få igång din odling. Faktum är att många grönsaker växer bättre och får en sötare smak när de odlas i lägre temperaturer. Nedan hittar du en lista med 6 grönsaker som tål låga temperaturer och som du kan plantera i jorden bara några veckor innan den första frosten planeras att komma.

Grönkål

Egenodlad grönkål blir mild, spröd och söt. Inte lika bitter som den som du köper i affären. Många sorter av grönkål tål temperaturer ända ner -10 grader och är därför idealisk för trädgårdar med kallt klimat. Planteras 6 till 8 veckor före första frosten. Den kan sen stå ute i snön och skördas efter behov.

Svartkål

Det här är en kålsort med stora, tjocka blad. Svartkål är även den motståndskraftig mot kyligare klimat, dock lite känsligare än grönkålen, men klarar temperaturer som pendlar fram och tillbaka kring nollan. Liksom andra kålsorter som broccoli, brysselkål och blomkål förbättras smaken av lite frost. Planteras även den 6 till 8 veckor före den första frosten väntas komma.

Spenat

Spenaten är även den härdig, kanske inte lika tålig som grönkålen men den klarar iallafall av några minusgrader. Spenaten blir faktiskt även den mycket sötare och sprödare när den får växa i kallare temperaturer. Ge växten ett visst skydd om du vill att bladen ska hålla sig fina. Detta kan du göra med exempelvis en filt eller trasmatta över pallkragen. Plantera 6 till 8 veckor före första frosten. 

Morötter

Vinterväder stimulerar moroten till att producera mer sockerarter. Detta fungerar som ett slags skydd mot frosten för att skydda rötterna från att frysa sönder. Moroten är därför även den tålig och klarar sig ända ner till -9 grader. Rötterna tolererar betydligt kallare temperaturer. Plantera 8 till 10 veckor före första frosten kommer.

Rödbetor

Liksom morötterna producerar betor socker när de utsätts för kalla temperaturer. Som ett sätt att kämpa mot kylan, som vi nämnde innan. Att lämna dem i marken när frosten kommer gör att du sen kan skörda sötare rödbetor. De är inte lika tåliga mot kyla som andra rotfrukter. Men oroa dig inte – om temperaturen sjunker under noll en natt kommer du inte att förlora din skörd. Dock kan det vara bra om du skördar dem innan temperaturen sjunker allt för mycket.

Purjolök (och även vanlig lök)

Purjolök är en annan bra gröda att vinterodla. Eftersom den är en släkting till lök och vitlök tål de tuffa frostnätter. Purjolök bryr sig inte heller om att solen inte visar sig lika mycket som den gör på sommaren – men det kan ändå vara bra att se ut en bra plats med maximal solexponering innan du planterar den. Se till att välja vinterpurjo, den klarar av att stå i några minusgrader!

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0