Ser din krukväxt död ut? 5 saker som du kanske gör fel

Krukväxter är vacker att dekorera med och samtidigt ett bra sätt att få in lite av naturen i våra hem. Så när våra blomstrande växter börjar visa tecken på att torka ut och dö kan det faktiskt vara rätt jobbigt. Trots våra bästa ansträngningar kan det vara en utmaning att ta hand om dom. Beroende på art är växter olika känsliga för temperaturer, vatten, ljus osv. Det viktigaste är att känna igen och upptäcka de tydligaste tecknen på att växten inte mår bra. Vanligtvis är detta bruna eller gulnande löv, döda stjälkar, svamp eller skadedjursangrepp. 

Så innan du kastar din vissna växt i komposten så rekommenderar vi att du frågar dig dessa 5 frågor först.

Har du trimmat växten på sistone?

Så snart du märker döda blad eller stjälkar – ta bort dem! Detta gör att den friska stjälken får de näringsämnen den behöver för att uppmuntra ny tillväxt och få den att frodas igen.

Har du vattnat för mycket?

De allra flesta vet nog att allt levande, inklusive växter behöver vatten för att överleva och frodas. Men visste du att det faktiskt är möjligt att ge en växt för mycket vatten? Går det att avgöra på något sätt? Ja, faktiskt. Växter som har blivit övervattnade tenderar att få gula eller bruna vissna löv med fuktig jord. Det här påverkar rötterna som kan börja ruttna. Om du har gett din växt för mycket vatten behöver du omedelbart göra några ändringar. Flytta plantan från direkt solljus och sluta vattna tills jorden torkar ut. Om jorden är fuktig är byte av kruka och jord också att föredra.

Eller för lite?

Samtidigt som en växt kan få för mycket vatten, kan den ju även få för lite vatten. Om löven är torra och faller av kan det tyda på att jorden är för torr och behöver vattnas ännu mer. Ett bra tips är att så fort som möjligt hälla vatten i ytterkrukan och låta växten stå och dra åt sig vatten en stund. Efter ett tag kan du hälla ut allt överflödigt vatten.

Står den på en lämplig plats?

Ljus är en viktig faktor när det kommer till hälsan hos dina krukväxter. Så du måste se vilka behov just din sort har. När du vet om din krukväxt föredrar full sol, delvis, direkt solljus eller indirekt solljus kan du flytta den till ett mer lämpligt ställe i ditt hem.

Hur är luftfuktigheten?

Din växt kanske inte trivs på grund av att det är för låg luftfuktighet? Har du gjort research på vad den behöver? Om luftfuktigheten är för låg kan växten börja skrumpna och bli brun. Oavsett hur mycket du tycker att du vattnat så är bladen ändå ovanligt torra. Troligen behöver din krukväxt högre luftfuktighet (eftersom de flesta krukväxter som vi har sitt ursprung i tropiska klimat). För att öka luftfuktigheten kan du spraya dem regelbundet, gruppera dem eller ställa in den i badrummet lite då och då efter att du tagit dig en dusch.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0