Att kunna frysa in mat gynnar både miljön och ekonomin i hushållet, men dessvärre håller sig inte maten fräsch hur länge som helst. Lär dig vad som gäller för olika livsmedel!
Vad skulle vi göra utan frysen!
Vill du vara miljömedveten är frysen din givna kompis i köket. Den tar hand om rester, storkok och stora skördar för att minimera matsvinnet. Bunkrar du upp frysen med matlådor inför vardagen sparar du både pengar och tid.
Men tyvärr går inte maten att spara för evigt. Det kan börja smaka illa, torka ut eller härskna – därför gäller det att ha koll på hur de olika råvarorna bör hanteras.
Magra livsmedel håller längst
Rent teoretiskt kan man förvara maten i frysen hur länge som helst utan att den blir farlig att äta. Detta eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer, -18 grader eller kallare. Däremot kan kvaliteten på maten försämras vid lång tids förvaring.
Tumregeln är att magra råvaror håller längre i frysen än feta. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Fet fisk och fett kött, till exempel lax och nötkött, bör tinas och ätas inom några månader, medan magra fiskar och magert kött som till exempel torsk och vilt kan ligga i frysen i upp till ett år, om de är väl förpackade.
För färdiglagad mat beror förvaringstiden på råvarorna och på hur mycket fett det finns i rätten.
Förpacka din frysmat väl
Maten ska förpackas tätt omsluten med så lite luft som möjligt. Fukt eller syre som tillåts komma in i förpackningen kan förstöra vitaminerna och den frysta maten kan härskna.
Tina i kylskåpet
När du ska äta maten bör du tina den i kylskåpet över natten. Den långsamma processen gör att maten behåller mer av sin struktur och vätska. Och när du fryser in – låt maten ta en vända i kylskåpet först, så att den är kall innan du stoppar in den i frysen.
Obs! Varor som tinats bör inte frysas in igen. Ät upp maten som du tagit ur frysen och tinat på en gång, medan den är fräsch.
Så länge håller maten i frysen
Bröd och kakor
- Matbröd: 12 månader
- Kakor, tårtor, wienerbröd och bullar med fett i: 3 månader
- Vid tårtbak – frys endast in bottnarna eftersom vispad grädde kan bli grynig och gelé rinnig om du fryser dem. Mousse går bra att frysa.
Grönsaker
- 12 månader. Morot, palsternacka, rödbeta, kålrot och andra rotsaker bör förvällas innan de fryses in. Skär i bitar i ”pytt-i-panna-storlek” och koka ett par minuter. Låt dem svalna och torka till något innan du fryser in bitarna. Du kan också frysa in rårivna rotfrukter och använda i matlagning.
Bär och frukt
- 12 månader. Tips: sockra bären och frukten innan infrysning, så håller de längre!
Fisk och skaldjur
- Mager fisk, till exempel torsk: 6–8 månader
- Fet fisk, till exempel lax: 2–4 månader
- Skaldjur: 2 månader
Kött
- Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
- Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
- Fläskkött: 3–4 månader
- Köttfärs: 2–3 månader
- Charkvaror: 1 månad
Svamp
- Smörstekt svamp håller cirka 6 månader, stekt utan fett minst 12 månader. Förvälld svamp håller i minst 12 månader.
Mejeriprodukter och ägg
Blir i regel gryniga och vattniga om de fryses in. Filmjölk, yoghurt, crème fraiche och gräddfil går inte att frysa. Keso och grädde kan frysas för att användas i bakning eller matlagning.
- Färsk mjölk: kan frysas i upp till 3 månader och bör tinas i kylskåp och skakas om innan förtäring.
- Smör kan frysas i upp till 3 månader och bör tinas i kylskåp.
- Riven hårdost kan tåla 6 månader i frysen.
- Ägg i skal går inte att frysa, skalet måste bort först. Häll upp hela ägg i en bunke, vispa sönder gulan och frys i en liten burk. Håller upp till 12 månader.
Matlådor
- Tillagade matlådor med feta råvaror bör inte ligga i frysen mer än 3–6 månader eftersom fettet kan härskna. Magra måltider håller desto längre.
Vissa matvaror ska du inte frysa in alls
- Råvaror med mycket vatten i blir sladdriga om de fryses in. Hit hör till exempel gurka, sallat och melon.
- Friterad mat förlorar sin krispighet och kokt pasta blir svampig
- Mjuk ost kan frysas in men förlorar mycket av sin konsistens och smak.
En liten video om att frysa in mat: