Så rengör du grillen – 7 metoder du måste prova i sommar
När städade du din grill senast? Oavsett hur lång tid sen det var så vill vi nog alla veta vilket det bästa sättet att rengöra en grill – och som tur är har vi svaret på detta! Utöver en vanlig grillskrapa kan du ta användning av saker du redan har i köket. Oavsett vilken typ av grill du har så har du här smarta tips på hur du får en skinande ren grill på nolltid!
Efter en härlig grillkväll kan du passa på att rengöra grillen med ånga. Så fort grillen har börjat svalna så lägger du vattendränkt tidningspapper på den. Stäng locket och vänta i 30 minuter. Ångorna från det vattendränkta tidningspappret luckrar upp smuts och rengör på så sätt grillen
- Använd en lök
Det här ska du göra medan det fortfarande finns kvar värme i grillen. Dela en lök och fäst en lökhalva på en grillgaffel. Gnid den över hela grillgallret och nästan omgående kommer du att se hur gallret blir som nytt igen.
- Ättika
Blanda två deciliter ättika med lika mängd vatten i en sprayflaska. Spraya sen lösningen på grillen och låt det sedan verka i 10 minuter. Skrubba sen bort med grillborste eller vanlig diskborste.
- Kaffesump
Nog har du lite överbliven kaffesump hemma? Kaffe är faktiskt ett mirakelmedel för att rengöra en grill. Gnid kaffesumpen på både grill och grillgallret – syran i kaffet löser nämligen upp ingrott fett och smuts.
- Bakpulver
Strö rikligt med bakpulver på grillen som du sen löser upp med lite vatten. Använd en grövre svamp och skrubba tills allt bakpulver är borta och grillen ser fräsch ut igen.
- Öl eller Coca-Cola
Lägg grillgallret i en balja. Häll öl eller Coca-Cola i baljan så gallret täcks. Låt det verka länge, gärna över natten. Skrubba sen gallret med en grillborste – du kommer att märka att smuts och överblivet fett lossnar väldigt lätt utan vidare ansträngning från din sida.
- Vatten och såpa
Detta är ett suveränt bra sätt att få grillen ren och såpa har du med största sannolikhet hemma. Smörj in både galler och grillens insida med en generös mängd såpa. Vänta fem till tio minuter innan du skrapar rent. Har du ingen grillborste? Prova att rulla ihop aluminiumfolie till en liten boll. När du skrubbat klart så sköljer du bara av med vatten och torkar rent med en torr trasa.
Värt att tänka på
Äventyra inte smakerna
När du gjort en invändig rengöring av grillen rekommenderar vi att du värmer upp grillen i minst 15 minuter. Detta säkerställer att eventuella rester av din rengöring bränns bort. Du vill inte riskera att äventyra smaken på det som du lägger på grillen.
Töm askan
Det är viktigt att ta bort gammal aska och kol innan man startar om grillen igen. Detta gör vi nog allt för sällan. Häll askan i en hink med lite vatten. Det är viktigt att man inte slänger ut askan direkt utan vänta helst ett par dagar. En liten mängd aska går även utmärkt att strö över i komposten.
Utsidan vill också skina När insidan av din grill inklusive grillgallret är rent kan utsidan också behöva en lätt rengöring. Kanske inte lika ofta som insidan – men i alla fall några gånger per säsong.