Det här ska du tänka på när du skaffar husdjur

Ett husdjur är vad många önskar sig. Tänk att få komma hem efter jobbet och mötas av en överlycklig hund, eller att se när barnen gosar med familjens kanin. Husdjur skänker mycket glädje, men innan man skaffar ett djur behöver man tänka igenom om man har tid och möjlighet att ge djuret kärlek och glädje tillbaka. Husdjuret behöver också en plats att vara på och förutom kostnaden för själva djuret så behöver man köpa mat och tillbehör till det.

Hur mycket tid har jag?

Ett husdjur är tidskrävande och att skaffa ett husdjur är ett åtagande som sträcker sig över hela djurets livslängd. Fundera över hur mycket tid du har för djuret och hur länge du har möjlighet att ta hand om det. En hund kan leva upp till 15 år, liksom en katt. Kaniner och marsvin har en livslängd på 5-8 år och en hamster lever ofta 1,5-3 år. En sköldpadda kan leva upp till 100 år. Vilket djur som passar just dig beror på dina preferenser och vilket åtagande du är beredd på. Har du barn i hushållet som vill lära sig att ta hand om ett djur kan en kanin eller ett marsvin vara lämpliga. Tänk dock på att båda dessa djur är sällskapliga och man kan behöva köpa två stycken. Även om en hamster kan vara behändig och kelig, så kanske den inte är så lämplig för barn eftersom den är vaken om nätterna och sover på dagarna.  

Kan någon passa djuret när jag är bortrest?

Trots att man har husdjur vill man ibland resa bort. Fundera då på om du kan ta med ditt djur, annars måste någon passa djuret när du är borta. Har man ett smådjur kan man lämna in det mot betalning i vissa djuraffärer om man åker bort en kortare period.

Allergier

Pälsallergi är vanligt och det kan vara svårt att veta om man är allergisk eller inte. Vissa personer är känsliga för vissa sorts pälsar, och inom en djurart finns även visa raser som är bättre eller sämre ur allergisynpunkt. Prova gärna att umgås nära med ett djur innan du skaffar ett eget så att du inte får en negativ överraskning när din älskling äntligen kommer hem.

En vuxen har alltid ansvaret

Många barn vill gärna ha ett eget husdjur. Att ta hand om ett djur är ett bra sätt att lära sig att ta ansvar, men det kan aldrig vara ett barns egna uppgift att ta hand om ett djur. Du som vuxen bär alltid det yttersta ansvaret för barnets husdjur och måste vara beredd på att stötta och lära barnet att ta hand om sin nya vän.

Kostnad för husdjuret

Ett husdjur är en familjemedlem och kostar precis som alla familjemedlemmar pengar. Förutom att betala för själva djuret behöver djuret mat, kanske en bur eller sovkudde, en resebur, ett koppel och så vidare. Räkna på vad ditt husdjur kan komma att kosta och se även till att du har en buffert för oförutsedda kostnader såsom veterinärbesök.

Planera för djurets ankomst

Har du bestämt dig för ett husdjur? Grattis! Du kommer att få en fantastisk tid med din nya vän. Se till att du ordnar en plats för djuret innan det kommer hem och se till att köpa mat och eventuellt strö och hö om du har valt ett smådjur, eller ett akvarium med stenar och växter om du har valt en fisk eller sköldpadda. Fråga gärna i en djuraffär om du är osäker på vad du behöver köpa hem. Låt djuret vara ifred en stund i början så att det i lugn och ro får upptäcka sitt nya hem. Lycka till!

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0