Vad behöver en hundvalp? 11 tips för din nya familjemedlem

Har ni precis fått en ny familjemedlem? Grattis, det kommer att bli en mysig, rolig och ibland påfrestande tid som du aldrig kommer att glömma! En hundvalp behöver, förutom tid, en hel del nya prylar. Här är en lista på vad du och din nya valp kan komma att behöva den närmaste tiden. 

1. Matskål och vattenskål

Mat- och vattenskålar i rostfritt är enklast att diska och är slitstarka. Valpen har sylvassa tänder och kan bita igenom plast. Plastskålar är även svårare att rengöra om de blir repiga.

Det finns många olika typer av skålar, exempelvis så kallad cockerskål för hundar med långa öron. En matbar kanske passar en större hund.  Det kan vara bra att tänka på när valpen har blivit större. 

2. Hundsäng

Alla valpar behöver en egen säng. Hur sängen ser ut spelar ingen större roll, det kan vara en mjuk bädd eller en korg med plädar i. Valpen växer fort och biter ofta i sängen så det behöver inte vara något dyrt till en början. Det viktigaste är att den är bekväm. Av hygieniska skäl kan det vara bra att köpa en säng med avtagbar klädsel som går att tvätta i tvättmaskin. 

Tänk på att lämna valpen ifred när den ligger i sin säng. Det är valpens plats där den får lugn och ro! 

3. Valphalsband och koppel

Köp ett mjukt halsband eller sele som passar den lilla valpen. Det behövs inte ett dyrt halsband eller dyr sele till en början, utan satsa på ett dyrare när valpen har blivit större. För att vänja valpen vid koppel kan det vara bra att köpa ett koppel tidigt. Ett koppel som är 120 centimeter långt brukar rekommenderas till en valp. 

4. Hundgodis

När du tränar vardagslydnad med hunden kommer du att uppmuntra med mycket godis! Godiset använder du för att stärka valpens beteende positivt och att skapa ett band mellan dig och hunden. Kika gärna på näringsinnehåll och hör gärna med kenneln vad de använder för godis. 

5. Tuggben 

Det kliar i valpens tänder och den vill gärna bita i förbjudet såsom skor och mattor. Se till att ha tuggben hemma, så biter valpen förr eller senare endast i det i stället. 

6. Klotång 

Börja tidigt att vänja din valp vid kloklippning. Ta på tassarna och klorna ofta. Det kommer att göra kloklippningen enklare i framtiden! 

7. Leksaker

Leksaker ska både vara kul och en aktivering. Rep kan vara roliga att bita i, medan gosedjur kan vara mysigt. Lär hunden redan från början att bita i leksakerna i stället för i skor, möbler och annat förbjudet. 

8. Bajspåsar

Det kommer att gå åt många påsar, så det är bra att ha ett stort lager hemma. 

9. Pälsvård

Vissa hundar kräver nästan ingen pälsvård alls, medan vissa behöver borstas varje dag.  Se till att läsa på om just din hundras för att sköta pälsen på bästa sätt. Fråga även kenneln om vilka produkter (schampo, borstar, balsam med mera) de rekommenderar för att ta hand om din valp. 

10. Tandborste

Vänj valpen tidigt vid tandvård. God tandhygien kommer att göra att din hund får friskare, starkare tänder. 

11. Termometer

Det kan vara bra att ha en termometer hemma om din valp skulle bli sjuk. En hund har cirka 38–39 grader i kroppstemperatur, men lär känna just din hund och vilken temperatur den har när den blir sjuk och är frisk. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0