Så påverkar vaccinstoppet Astra Zeneca

Det har varit en krokig väg för Astra Zeneca under hela resan från kliniska studier fram till vaccin. I jämförelse med vaccinen från Pfizer och Moderna tycktes Astra Zeneca ha en lägre effektivitet. Det rådde också tvivel i Sverige om det skulle ges till personer över 65 år över huvud taget. Tillförlitlig data om vaccinets effektivitet på personer över pensionsåldern saknades.

I Sverige kom positiva nyheter för läkemedelsbolaget när vaccinet godkändes för personer över 65 år. Nästa stopp i maskineriet kom när vaccinleveranserna försenades och stora doser av vaccin stannade i USA och Storbritannien.

Fall med blodproppar utreds

Flera europeiska länder pausade användningen av Astra Zenecas vaccin redan den 11 mars efter att personer som vaccinerats fått blodpropp eller blödningspåverkan orsakat av minskad produktion av blodplättar. Läkemedelsverket meddelar att Sverige fortsätter att använda vaccinet efter att man inte kunnat se något samband mellan vaccinet och blodpropparna. Ytterligare EU-länder pausar sin användning av Astra Zenecas vaccin den 15 mars och den 16 mars sällar sig även Sverige till övriga EU-länder som tillfälligt stoppat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin.  Stoppet gäller tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens, EMA, är klar

Enligt ett pressmeddelande från Astra Zeneca har 17 miljoner människor i EU och Storbritannien får Astra Zenecas vaccin. Företagets medicinska chef Ann Taylor säger att antalet fall av blodpropp är lägre i den vaccinerade gruppen än vad som är förväntat i befolkningen i övrigt. Totalt hade 37 fall rapporterats till och med den 16 mars. Det som gör att vaccineringen nu pausas är ett antal fall som påträffats hos “lite yngre” personer.

– Det handlar om någonstans mellan 10 och 20 fall i Europa på ett antal miljoner vaccinerade, säger Anders Tegnell till TT.

Aktien stiger trots beskedet

Astra Zenecas aktie tog stryk i förra veckan av beskedet att flera länder pausar vaccineringen. Att Sverige nu också pausar vaccineringen med företagets vaccin påverkade inte kursen ytterligare. På tisdagsmorgonen steg istället aktien med 1,7 procent på Stockholmsbörsen, på en stigande börs. Sedan årsskiftet har Astra Zenecas aktiekurs stigit med 2,33% även om aktien haft det motigare sedan slutet av januari. På tre månader har aktien sjunkit med -1,95%. Årets högsta aktiekurs på 904,90 kronor kunde noteras den 26 januari, vilket kan jämföras med aktiekursen på över 1070 kronor i maj 2020.  

Den 19 mars meddelade den Europeiska läkemedelsmyndigheten att Astra Zenecas vaccin anses säkert. Framtida aktiekurs kommer säkerligen påverkas av bolagets framtida produktionstakt och leveranser.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0