Därför firar vi våffeldagen

Den 25 mars firar vi våffeldagen med frasiga våfflor, grädde och sylt. Det är även en kyrklig högtid, Vårfrudagen. Men vad har det goda bakverket att göra med en kyrklig högtid? Vi reder ut varför vi firar våffeldagen. Det beror nämligen på ett missförstånd. 

Vårfrudagen är enligt evangelierna dagen då jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande, skriver Nordiska museet. I dag är det exakt 9 månader innan Jesu födelse, och i Sverige fascinerade jungfrufödelsen innan den industriella revolutionen bröt ut. 

Vi firade även Vårfrudagen, Maria bebådelsedag, för att visa att nu börjar vårbruket inom bondesamhället. Det var nämligen den tiden då vinter gick till vår, enligt Nordiska museet. 

Vaffel blir våffla

I dag så förknippar vi vårfrudagen snarare med våfflor. Hur kommer det sig? Vårfrudagen kommer från uttrycket “vår fru”, vilket syftar på jungfru Maria skriver Institutet för språk och fornminnen. Ordet har misstagits för att ha låtit som “vafferdagen” på vissa dialekter. “Vaffel” är nämligen det tyska ordet för våffla samt “vaffla” vilket var en äldre form av våffla. På så vis blev vårfrudagen till våffeldagen. Det är osäkert hur länge det har varit en dag då vi äter godsaken, men det finns tecken på att det kan vara kring 1800-talet. 

Kallades för trandagen

Vårfrudagen har även länge förknippats med fågeln trana, då fåglarna återkommer till Sverige i slutet av mars. Det fanns även flera traditioner kopplade till detta, bland annat Tranafton, dagen före tranorna kommer. Det var viktigt att inte utföra arbete kvällen innan, skriver Institutet för språk och fornminnen. Med hjälp av berättelser om tranan skrämde de vuxna barnen och lurade dem i säng. Det fanns även traditioner som gav barnen godis och att man klädde ut sig och sprang barfota utomhus. 

Recept på riktigt frasiga våfflor

Du behöver: 

  • 100 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 4,5 dl mjölk
  • 1 tsk bakpulver 
  • ½ tsk salt 

Gör så här:

1. Smält smöret.

2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt mjölken sist. 

3. Rör i det smälta smöret. 

4. Låt gärna våffelsmeten vila i cirka en halvtimme.

5. Värm våffeljärnet och pensla med smält smör. Fördela cirka 1 dl smet över järnet och grädda. Ät våfflorna så fort som möjligt, annars tappar de sin frasighet. 

Tillbehör till våfflan

Varför inte variera våfflan? Både söta och salta tillbehör som tillbehör är gott. 

  • Inget slår den klassiska våfflan. Grädde och sylt, hallon, jordgubb eller hjortron är riktigt gott till.
  • Jordgubbar och nutella. 
  • Matiga våfflor med räkor, creme fraiche och avokado.
  • Lemoncurd och hallon.
  • Lax och smetana.
  • Svampstuvning och ost. 
  • Grekisk yoghurt, hallon, kiwi och banan. 
  • Chokladvåfflor med hallon. 
Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0