Skaffa en lekstuga till trädgården!

Tiden för lek i lekstugan är kort, så det gäller att komma till skott fort för den som vill ge barnen ett första litet hus. Alternativen till hur du kan gå tillväga är många. Här kommer tipsen du behöver för att välja hur du ska göra.

Tänk efter: Vad vill ni ha och hur vill ni ha det?

Eftersom den aktiva lekstugetiden är så kort är det kanske viktigare att barnen hinner få en lekstuga innan de blivit tonåringar än att stugan är gedigen och finslipad. Det ger en lite friare attityd till bygget. Det är inte så himla viktigt med allting, det går bra med restvirke, lastpallar och andra billiga, enkla lösningar.

Gör det här till ett gemensamt projekt och planera tillsammans med barnen. Ska ni ha en minibostad, en glasskiosk, en bensinmack, en estrad eller en borg? Vare sig du vill bygga själv eller köpa färdigt finns det många sätt att göra det här.

Så bygger du en enklare lekstuga själv

Foto: Jason Evans ( CC BY-SA 2.0)

Att lägga grunden till lekstugan är enkelt om bara marken är någorlunda dränerad. Skyffla undan översta jordlagret och fyll i med grus. Packa så hårt du kan. 

Lägg lättklinkerblock eller några trädgårdsplattor i hörnen. Väg av med vattenpass så hörnstenarna ligger i våg. Det går att klossa upp så det ligger i våg när väl bottenramen är byggd.

Bottenplattan kan du bygga av reglar med en OSB-skiva på – en skiva tillverkad av träfibrer och lim som sammanpressats. Eller om du har tillgång till några standardlastpallar så blir det perfekt som botten. Skruva ihop dem med en OSB-skiva som golv. 

Väggarna kan byggas med reglar och fasadbrädor eller så väljer du reglar och byggplywood. Fyra skivor 12 mm byggplywood räcker till väggarna. Blir det lite spill över kan det användas till möbler och inredning i stugan. Ytterligare två skivor räcker till tak som enklast täcks med takpapp.

Garnera lekstugan med fönster, kanske ett gammalt överblivet, och dörr av plywood eller brädor. Knutbrädor och foder, och sen är det dags att låta barnen vara med och måla huset. Svårare behöver det inte vara. Den här lekstugan kommer att hålla ungefär så länge som barnen tycker att den är kul.

Lekstuga med alternativ användning

Den här robusta lekstugan tål både lek och övernattningar.

Den som inte vill bygga tillfälliga byggnader kan göra ett rejälare bygge som håller längre och kan användas till annat när lektiden är förbi. Behöver ni en förvaringsbod, cykelgarage, sommargästhus? Genom att anpassa måtten går det att använda även en liten bod till allt möjligt.

Barnen vill ha en lagom stor barndörr i lekstugan, men en sådan är tämligen opraktisk för vuxna. Förse boden med en för vuxen tillräckligt stor dörr eller luckor i en vägg, så att utrymmet går att komma åt lätt och behändigt. Det gör det möjligt att förvara trädgårdsmöbler i lekstugan på vintern och att omskola den lilla byggnaden efter de första hektiska lekåren.

Ska lekstugan få ett andra liv som sommargäststuga är det också klokt att anpassa måtten efter en säng och att bygga med rätt höjd och lite bastantare med isolerat golv redan från början. Väggar och tak kan du isolera när barnen flyttat ut. Det behövs inte många kvadrat för att få plats med en säng och ett litet nattduksbord. Och kanske är det barnen som växt ur lekhuset som blir först att övernatta i det nya minigästhuset.

Köpa färdig lekstuga – ny eller begagnad

Varenda byggmarknad med självaktning har färdiga lekstugor från 4 000 kr och uppåt 20 000 kronor. Ja, uppåt verkar det nästan inte finnas något pristak, det finns lyxlekstugor för 120 000 kr! Många småleverantörer säljer lekstugor direkt på internet och det går att få leverans ända fram till tomten mot frakttillägg.

Begagnatmarknaden är också en möjlighet. Lekstugor och små bodar finns på annons på nätet för en alldeles lagom summa pengar. Särskilt för den som har tillgång till bil med släp och är några starka personer som kan hjälpas åt att baxa stugan hel eller isärtagen.

För riktigt små barn ger även en liten flyttbar stuga mycket glädje.

Regler för att bygga lekstuga

När du bygger lekstuga inom stadsplanelagt område är det friggebodsreglerna som gäller. Just lekstugor var en av anledningarna till att man en gång tog bort bygglovskravet för små komplementbyggnader. Så om det inte redan finns sammanlagt 15 kvm friggebod på tomten är det bara att bygga på. 

Huset får vara 3 m högt, högst 15 kvm och måste ligga 4,5 m från tomtgränsen. Det går att be grannen om lov att bygga närmare tomtgräns, men gör i så fall en ritning med lekstugans placering och be grannen godkänna läget med sin namnteckning. 

Tänker du dig att använda lekstugan som bod när barnen lekt färdigt i den kan det kanske till och med vara värt att skaffa bygglov, om du redan uppfyllt friggebodskvoten. Det går också att utnyttja reglerna kring Attefallshus som inte kräver bygglov, men väl en bygganmälan som kostar en liten slant. Kolla med kommunens byggnadsnämnd.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0