Känner du till hälsofördelarna med att sticka?

Allt handarbete stimulerar hjärnan, samtidigt som du slappnar av och förbättrar koordinationen och koncentrationen. Det är enkelt att komma igång med stickning, det finns  projekt med lagom svårighetsgrad för alla, och först och främst – det är roligt att sticka!

Stickningsterapi

Handarbete ökar känslan av avslappning och välmående. Att fokusera på ett projekt hjälper till att minska ångest och andra negativa symptom eftersom du måste koncentrera dig och därmed glömmer allt annat. Och eftersom du kan göra det varsomhelst, är det perfekt att ta med sig till avslappnande platser där du verkligen kan rensa sinnet.

Att sticka är passionsskapande. Du väntar på nya garn du beställt, tittar på färger och hittar på olika färgkombinationer, studerar olika garnmaterial, söker bland mönster och så vidare. Stickning är verkligen en uppslukande hobby! De som gör det regelbundet finner det lättare att reflektera och ökar sin kapacitet för fantasi och kreativitet, vilket är gynnsamt även för andra delar av livet.

Din hjärna gillar att sticka

Personer som stickar regelbundet tenderar att vara mindre oroade, och mer lyckliga. När du utför denna aktivitet utsöndrar hjärnan serotonin – en signalsubstans som främjar mental hälsa.

Personer som stickar eller utför liknande aktiviteter från tidig ålder löper mindre risk för kognitiv förändring under senare år jämfört med personer som inte tränar hjärnan på detta sätt. Att sticka har också visat kunna förbättra minnet.

Minska stressen med stickning

Stickning är som självmedicinering mot stress. När du fokuserar på nästa maska och nästa varv, väljer och kombinerar färger och planerar ditt handarbete befinner du dig i nuet och kopplar av. Oron och stressen minskar.

Pulsen kan minska med upp till elva slag i minuten enligt en amerikansk studie. Din kropp varvar alltså ner medan du stickar.

Om du håller stickorna rätt slappnar musklerna av medan du stickar. Kom alltså ihåg att tänka på ergonomin. Att sitta i en bekväm stol eller fåtölj och hålla nacke och axlar avspända är viktigt.

Förbättra koordinationen och motoriken

Att föra runt garnet med först en sticka och sedan en annan är ett utmärkt sätt att förbättra den hjärnans koordinationsförmåga. Om du lägger till komplexitet till dina stickningsprojekt kommer utmaningen öka dina mentala aktiviteter, såväl som din hastighet och koncentration.

Att börja sticka är en av de mest rekommenderade aktiviteterna för personer som lider av problem med motoriken. Även för barn kan stickning vara ett bra sätt att utveckla finmotoriken.

Nyttoeffekter för ögon och leder

Det må finnas många övningar för att stärka din ögonhälsa, men att börja sticka är ett enkelt och roligt sätt att göra det. Rörelserna dina ögon gör från sida till sida hjälper till att förbättra din syn och smörjer samtidigt ögonen på naturlig väg. Detta håller synen i gott skick och sänker risken för kroniska ögonsjukdomar.

Kronisk smärta, såsom ledgångsreumatism, kan lindras med att sticka. Din hjärna koncentrerar sig på handarbetet och distraktionen hjälper till att avsevärt minska smärtan. Att föra händerna fram och tillbaka får även igång cirkulationen och lindrar inflammationen, vilket är nyckeln till smärtlindring. Du förbättrar rörligheten i dina händer.

Du kan lätt knyta nya vänskapsband genom stickning 

Det finns en mängd stickcaféer, där personer som handarbetar träffas och pratar om allt mellan himmel och jord. Att sticka tillsammans blir då ett socialt fenomen som många använder som terapi för den mentala hälsan.

Det anordnas ull- och garnfestivaler runt om i världen, som till exempel Shetland Wool Week på hösten, och sommarens Knitfest i Queensland, Australien. Dessa publicerar material som är intressant även för den som inte deltar i själva eventet.

Ett litet smakprov från Shetlandsöarna för dig som vill ta steget in i världen av ullproducering, spinning och stickning:

Det finns mindre lokala samt större globala stickgrupper med olika teman på nätet. Ravelry är en av de största. Man delar tips, råd, mönster och videosnuttar med handledning i olika sticktekniker mellan varandra, ofta gratis, ibland får man betala en slant.

Öka din självkänsla

Att sticka är, utöver ett bra sätt att få tiden att gå, en utmaning som innefattar att nå mål. Slutförandet av ett projekt kan hjälpa dig att bygga upp självkänslan över tid. Att komma förbi de svåra delarna och få ett fantastiskt fint klädesplagg som är till exempel en gåva till dig själv – det kommer få dig att må bra.

Att ge bort handarbeten som gåvor är glädjande och uppskattat av både den som skapat handarbetet och för den som får det. Det är en investering av din tid, fantasi och dina känslor.

Stickning är en hobby som passar för alla. Stora som små, både kvinnor och män. Så plocka fram dina garn och njut av alla de hälsofördelar som stickningen medför!

Låt fantasin flöda!

Facebook Comments

Compare items
  • Total (0)
Compare
0