5 alternativ till kaffe (med och utan koffein)

Kaffe är en populär dryck som älskas av många – medan andra väljer att inte dricka det av olika anledningar. För vissa kan den höga mängden koffein vara anledningen, för andra kan det orsaka matsmältningsbesvär och huvudvärk, medan många helt enkelt inte tycker om den ”bittra” smaken. Oavsett anledning finns det andra alternativ till kaffe som du kan prova – en del med koffein och andra utan.

Chikkokaffe

Precis som kaffebönor kan cikoriarot rostas, malas och bryggas till en utmärkt varm dryck. Det smakar väldigt likt kaffe men skillnaden är att det är koffeinfritt. Du kan köpa chikkokaffe i de flesta livsmedelsbutikerna och nätapotek. Brygg det helt enkelt som vanligt kaffe, i en filterkaffebryggare, fransk press eller espressomaskin. 

Matcha te

Matcha är en typ av grönt te – skillnaden är att tebladen ångas, torkas och mals ner till ett pulver. Tillskillnad från annat grönt te används hela bladet. Av denna anledning får du en mycket mer koncentrerad halt av antioxidanter. Matcha har en mycket fräsch smak, och vissa beskriver den som en aning jordig. Då hela bladet konsumeras är matcha oftast högre i koffein än vanligt grönt te och ibland också än vanligt kaffe.

Hur gör du då matcha te? Ta ungefär 1-2 teskedar matchapulver i en kopp. Tillsätt varmt vatten. Rör långsamt tills pulvret är upplöst och vispa sedan fram och tillbaka. Om du inte har en såkallad tevisp så går det bra att röra runt snabbt med en gaffel. Teet är klart när du ser att ett skum bildas. Det är jättegott att tillsätta lite skummad havremjölk också.

Guldmjölk

Guldmjölk eller golden milk är en kryddig, varm och koffeinrik dryck som är ett bra substitut för kaffe. Denna dryck innehåller kryddor som ingefära, kanel, gurkmeja och svartpeppar. Andra vanliga tillsatser inkluderar kardemumma, vanilj och honung.

Det är superenkelt och går jättesnabbt att göra. Koka upp ½ msk gurkmeja, ½ tsk ingefära, kardemumma, kanel, vaniljpulver och 2 tsk kokosolja och 1 msk vatten. Låt det sjuda på svag värme i 6 minuter tills det blir en pasta. När det svalnat så värmer du 4 dl havredryck och vispar ner i pastan. Servera direkt!

Citronvatten

Att byta din morgondryck och pröva något nytt behöver inte vara komplicerat – och citronvatten är ett utmärkt sätt att börja dagen på. Det är kalori och koffeinfritt och ger en riklig dos av c-vitamin. Det enda du behöver göra är att tillsätta saften av en halv citron i ett kallt glas vatten.

Chai te

Chai-te är en sorts svarts te blandat med starka örter och kryddor. Det innehåller mindre koffein än kaffe och förutom sina potentiella hälsofördelar har chai-te en robust smak och (vad det sägs) en doft som lugnar sinnet.

Även om kaffe är ljuvligt gott och i sig har många hälsofördelar, kanske det nödvändigtvis inte är något för dig. Som tur är då finns det många goda alternativ (många fler än vad som listats här) som även dom har sina hälsofördelar. Så om du letar efter ett hälsosamt alternativ till kaffe är dessa drycker värda att prova.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0