7 sätt att skydda din hud från solen i sommar

Det är viktigt att använda solskydd samtidigt som du njuter av att vara ute. Visste du att vår hud producerar D-vitamin naturligt när den exponeras i solen. Detta påverkar i sin tur vår kropps mentala och fysiska funktion positivt. Faktum är att D-vitamin kan hjälpa till att stärka vårt immunförsvar och även förbättra ditt humör genom att öka serotoninnivåerna i kroppen. Men det finns ändå många faror med solen, därför bör du vidta några åtgärder för att skydda din hud.

Det finns alltså många fördelar med att vara och få lite sol på sig men solens UV-strålar kan också vara skadliga om vi inte vidtar försiktighetsåtgärder. Solen avger två typer av UV-strålar som båda kan vara skadliga. Även om det inte är full sol ute så utsätts du för skadliga UV-strålar när du är utomhus. Här följer sju enkla sätt att skydda din hud genom att begränsa exponeringen av UV-strålar.

1. Välj rätt typ av solskyddskräm


Solskyddskräm är ett effektivt sätt att minimera risken för hudcancer och tecken på tidigt åldrande av huden. Förutom spädbarn under sex månader bör alla använda solskyddskräm när de är utomhus. När du väljer solskyddskräm är det också viktigt att du väljer rätt sort. Välj märken som:

 • Som ger skydd mot både ultravioletta A (UVA) och ultravioletta B (UVB) strålar.
 • Solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre.
 • Vattentålig solkräm om du ska bada eller om du svettas mycket.
 • Applicera också solkrämen regelbundet.

2. Applicera rätt

Sättet du applicerar solskyddsmedel på påverkar hur effektivt det skyddar din hud. Det bästa sättet att applicera solskyddsmedel på är att smörja in det 15 till 30 minuter innan du utsätter din hud för sol. Det är ungefär så lång tid det tar för din hud att absorbera det. Efter att du applicerat, vänta 10 till 20 minuter för att undvika att oavsiktligt gnugga bort solskyddet. Du kan minska risken för solbränna genom att applicera igen varannan timme – eller tidigare om du simmar.

3. Bär skyddande kläder

Att täcka sig med kläder är ett bra sätt att minimera din exponering för UV-strålar, men olika typer av kläder erbjuder olika skyddsnivåer. Följande typer av kläder ger bäst skydd:

• Tjockare tyger (t.ex. denim) jämfört med tunna tyger (t.ex. bomull)

• Mörkare färger

• Torra tyger

Många klädmärken tillverkar också bekväma, lätta toppar och underdelar som erbjuder extra skydd mot solens UV-strålar.

4. Täck ditt huvud med en hatt

Hattar med breda brätten är effektiva i att begränsa ditt ansiktes exponering för UV-strålar. Kepsar eller andra hattar med smalare brätte skyddar inte alla områden i ditt ansikte som utsätts för solen, som dina öron, näsa och nacke.

5. Skydda dina ögon med solglasögon

Solglasögon är viktiga för att skydda dina ögon och huden runt ögonen från solen. Det är svårt att bedöma hur väl ett par solglasögon kan skydda dig från solen bara genom att titta på färgen på linserna. Leta istället efter solglasögon som anger att de blockerar 99 % eller 100 % av UVA- och UVB-strålar.

6. Undvik solen under dagen

Solens UV-strålar är starkast mellan klockan 10 och 16. Försök att hålla dig i skuggan om du måste vara ute under den tiden på dagen – eller undvik det helt om du kan.

7. Sök skugga varhelst du kan

Att vistas i skugga kan vara ett bra sätt att komma ut samtidigt som du begränsar din UV-exponering. Oavsett om du söker skydd under ett träd eller slår upp ett tält på stranden är det viktigt att hitta skugga, särskilt under solens starkaste timmar. Detta gäller särskilt för spädbarn som bör undvika onödig solexponering. Spädbarn yngre än sex månader bör alltid skyddas från solen med barnvagnar, hattar och paraplyer.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0