Hur du förebygger och blir av med dammkvalster i sovrummet

Dammkvalster finns överallt i våra hem men finns som mest på föremål som inte kan tvättas regelbundet, som exempelvis i våra madrasser och mattor. Det är där vi tillbringar större delen av vår tid, i just sovrummet och i vardagsrummet. Det finns faktiskt en rad olika saker du kan göra för att förebygga och bli av med dammkvalster.

Ta bort alla sängkläder

Ta bort överkast, lakan, örngott och madrasskydd från sängen. Om du har omslutit sängkuddarna och resårmadrasserna med ett överdrag (som vi rekommenderar att du gör), ta bort dem också.

Tvätta sängkläderna

Tvätta sängkläder och madrasskydd med ditt vanliga tvättmedel i minst 60 grader. För att säkerställa att alla dammkvalster har dödats, torka i torktumlare i hög temperatur i minst 30 minuter.

Dammsug madrassen

Använd en dammsugare med en slang och en klädselborste för att komma åt varje yta på madrassen. Glöm inte sidorna och fjädrarna och dammsug eller damma av sängramen också.

Fräscha upp madrassen

Passa på att fräscha upp madrassen medan du ändå är igång. Detta gör du genom att strö på bakpulver. Arbeta in bakpulver i madrassen med en mjuk borste eller fuktig trasa. Låt bakpulvret sitta i minst 2 timmar innan du dammsuger madrassen ren igen.

Vädra täcket och kuddarna

Om du har möjlighet så kan du gärna hänga ut täcken och kuddar utomhus under dagen. På detta sätt vädrar du ut damm och kvalster ytterligare.

Byt ut skyddsöverdrag och sängkläder

När du är färdig med alla steg ovan är det dags att bädda sängen med de nytvättade och fräscha sängkläderna igen. Ett annat förslag är att investera i helt nya sängkläder som du kan byta med. 

Tips för att hålla damm och dammkvalster under kontroll

Överdrag är viktigt

Täck din madrass, resår och kuddar med insekts- och dammsäkra överdrag. Överdragen kan vara gjorda av icke-porösa material som vinyl eller plast eller ett mer andningsbart material som mikrofiber, polyester eller nylon, eller till och med bomull.

Tvätta sängkläderna minst en gång i veckan.

Om du inte vill tvätta ditt täcke eller överkast så ofta, kan du köra ett luftprogram i din torktumlare – detta hjälper också till att ta bort damm och dammkvalster.

Ta bort överflödiga föremål från sängen.

Gosedjur och prydnadskuddar hyser dammkvalster.

Kom ihåg att vädra

Låt sängkläderna lufta och torka i några minuter innan du bäddar varje morgon.

Köp en luftrenare

En luftfuktare kan minska damm nivån i rummet genom att den hjälper till att minska statisk elektricitet som drar till sig damm (som kvalster älskar)

Använd hypoallergena kuddar och madrasser.

Madrasser av latexskum är mindre mottagliga för dammkvalster än de med bomullsstoppning. Använd skumkuddar istället för dun eller fjädrar.

Husdjur i sängen

Visst är det mysigt att gosa med sin hund eller katt i sängen. Men överväg att inte låta dem hoppa upp i din säng. Dammkvalster trivs nämligen oerhört bra i djurpäls.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0