Bästa tipsen mot förkylningar

Hösten betyder mysiga middagar med tända ljus, stickade tröjor och massor av kaffe eller te. Men det brukar även betyda rinnande näsor, halsont och hosta. Vad kan du göra för att förebygga förkylningar – och hur ska du göra om du börjar bli sjuk? Vi guidar dig till en friskare höst!

Det finns egentligen inga botemedel för förkylning eftersom det är ett virus, men det går att förebygga och lindra symtomen.

Stanna hemma

Pandemin är dessvärre inte över än och vi kommer att behöva fortsätta att hålla avstånd och ha en god handhygien – på så vis slipper vi både förkylningar i höst och sprida covid-19. Fortsätt att undvika att röra vid ögon och mun innan du har tvättat händerna. Har du fått vaccin mot covid-19 behöver du fortfarande stanna hemma så fort du känner symtom som hosta eller feber. 

Sov mer!

För att hålla sig frisk är det viktigt att få en god natts sömn. Vila och sov ut för att hålla dig frisk. Enligt en studie i Jama Internal Medicine höll människor som sov minst sju timmar på natt sig friskare än de som sov mindre än sju timmar. De som sov bra höll sig friskare så mycket som tre gånger mer.

Drick grönt te 

På hösten är en stor kopp te alltid mysigt och gott. Välj däremot grönt te nästa gång – det har antiinflammatoriska egenskaper. Lägg i en halv tesked honung i – även det har antiinflammatoriska egenskaper. 

Gurgla saltvatten

Vid halsont kan det vara smart att gurgla med koksaltlösning. Blanda vatten med salt i ett dricksglas och gurgla gärna flera gånger. Koksaltlösning kan minska en infektion i halsen eftersom salt har antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. 

Massor av motion

Ett av de bästa sätten att förebygga förkylningar är att motionera flera gånger i veckan. Att motionera ofta, minst tre gånger i veckan, förebygger stress, kroniska sjukdomar och håller immunförsvaret på topp. 

Börja med D-vitamin under hösten 

Brist på vitamin D kan göra att immunförsvaret blir svagare och när det blir mörkare kan det vara en god idé att fylla på med vitaminen. Det finns både tillskott men även naturligt i mat som svamp, lax, ägg, kött och det är även tillsatt i många mejeriprodukter. 

Drick vatten

Har du blivit förkyld? Det är lätt att bli uttorkad då. Drick ordentligt med vatten och undvik alkohol som är vätskedrivande. 

Köp en luftfuktare

Täppt i näsan? Då kan det vara bra att öka luftfuktigheten i rummet. Investera i en luftfuktare.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0