En jämförelse av budföretagen som levererar din restaurangmat

Är du en av alla dem som är trött på att springa runt i höstregnet för att handla mat på kvällarna? Den heta sommaren 2021 fick ett abrupt slut, och det är nog bara att konstatera att de lata dagarna är över för i år. Att komma hem våt och trött för att behöva ställa sig vid spisen och laga mat är dock inte så roligt. Då kan det vara en god idé att unna dig lite vardagslyx och beställa hem färdiglagad mat från en av dina favoritrestauranger. Att välja budföretag är dock inte så enkelt då de fyra mest kända företagen har olika för- och nackdelar. 

En översikt

Foodora, Uber Eats, Bolt Foad och Wolt är företag som tillhör den så kallade gigekonomin. Beställningen och betalningen görs via en smartphone-app, där kunden enkelt kan se vilka restauranger hon/han kan beställa ifrån. Du kan lätt välja mellan allt från dyra lyxrestauranger till snabbmatskedjan runt hörnet. Vad själva leveransen kostar beror på hur långt bort restaurangen ligger från ditt hem, men det händer ganska ofta att budföretagen har gratis leverans från vissa restauranger. Innan du lägger din beställning kan det vara bra att fundera på vilken mat som lämpar sig bäst för hemleverans. Vissa maträtter är svårare att hålla fräscha och varma än andra, särskilt om de färdas en längre sträcka.

Foodora

Foodora är kanske det mest kända av alla företag som levererar restaurangmat till de svenska hemmen. Företaget kritiserades länge för usla arbetsvillkor, men blev 2021 det första plattformsföretaget i Sverige med att teckna ett kollektivavtal. Utbudet hos Foodora är mycket stort, och du kan beställa mat från såväl kända restauranger som små lokala hak. Företaget är dessutom överlägset konkurrenterna när det kommer till utbudet på sena kvällar. Många kunder brukar dock vara kritiska till att det inte går att ge buden dricks direkt i appen.

Uber Eats

Uber Eats är precis som det låter en del av transportföretaget Uber. Många ser företaget som Foodoras största konkurrent, särskilt som Uber blir allt bättre på att leverera från restauranger sent på kvällarna. I Uber Eats-appen har du dessutom möjlighet att ge dricks direkt vid beställningen, vilket innebär att buden sällan knackar på din dörr. Uber Eats bud har dessutom rykte om sig att vara mycket snabba. 

Bolt Food

Bolt, tidigare Taxify, blev det andra transportbolaget att börja med leveranser från restauranger. Precis som Foodora saknar Bolt Food möjlighet att låta dig ge dricks direkt i appen, men här kommer du inte få ovälkomna knackningar på dörren. Företaget tar det här med coronasäkerhet på största allvar, och låter dig som kund välja en helt kontaktfri leverans. Detta innebär att budet måste ställa maten utanför din dörr, vilket brukar respekteras. Känner du att du ändå vill ge budet dricks så kan du självfallet sticka ut handen och ge kontanter. Bolt Food har inte ett lika stort utbud som konkurrenterna, men företaget är däremot klart bäst när det kommer till billiga alternativ.

Wolt

Hos Wolt kan du ge dricks direkt i appen, som är väldigt enkel att använda. Utbudet av restauranger är inte jättestort, men här hittar du en hel del lyxiga restauranger som inte finns i konkurrenternas appar. Problemet med Wolt är att de är dyrare än de andra budföretagen. Du kommer dessutom bli besviken om du blir hungrig framåt midnatt, då det är väldigt dött i Wolt-appen när natten närmar sig.

Slutsats

Vilket budföretag du ska välja beror helt och hållet på vem du är som är person. Äter du helst framåt småtimmarna så är Foodora och Uber Eats de bästa alternativen. Vill du komma så billigt undan som möjligt så bör ditt val falla på Bolt Food. Bryr du dig däremot inte så mycket om priset så kan du välja Wolt, som har en hel del udda restauranger och där det är enklast att ge dricks.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0