Gör om hemma snabbt och effektfullt med chalk paint

Chalk paint  är en dekorativ färg som man kan använda till nästan vad som helst: möbler, väggar, golv, dekorationer… man kan till och med måla tyg med den!

Chalk paint med den kritlika ytan

Chalk betyder ”krita” på svenska och chalk paint har fått sitt namn på grund av färgens kritiga, “chalky” känsla och karaktär när den torkat. Många tror att chalk paint har fått sitt namn av att det finns krita i formeln, men det är inte sant. Många färgsorter – från akvarellfärg till linoljefärg – innehåller någon form av krita som bindemedel, så det är inte något typiskt för just chalk paint. 

Chalk paint-färger har mjuka nyanser men de täcker bra, om just det är effekten du söker. Bild: Llima Orosa, Creative Commons.

Chalk paint fäster otroligt bra på nästan alla ytor utan omfattande förarbete. Glöm det där jobbiga steget med att slipa ner gammal lack eller skrapa bort gammal färg! Att tvätta ytan så att den blir fri från fett är det enda du behöver göra innan du målar. 

Fixa till det där lilla extra där hemma! 

Du kan välja att måla rakt av eller att skapa olika effekter med chalk paint. De mesta fungerar! Du lär dig lätt både grunderna och de lite mer avancerade teknikerna.

Det går att jobba upp helt olika resultat tack vare att färgen är så krämig och snabbtorkande. Du kan till exempel skapa en strukturerad yta genom att måla i olika riktningar med penseln, och när färgen börjat torka drar du penseln kors och tvärs över ytan igen för ännu mera struktur.

En annan populär teknik är att ge en med chalk paint målad möbel gammal, nött prägel. Det åstadkommer du med sandpapper och mörka vaxer.

Det finns gott om undervisningsvideor om chalk painting på nätet. En som har gjort många tutorials i ämnet är Kacha som här handleder nybörjare:

Efterbehandling behövs!

Chalk paint torkar på 1–2 timmar, så det går väldigt fort att få en möbel färdigmålad. 

Färgen blir porös när den torkat, den kan nästan damma av sig och är inte avtorkningsbar. Därför behöver man försegla färgen med antingen lack eller vax efteråt. Först då blir ytan avtorkningsbar och hållbar över tid.

Beroende på vad man väljer att försegla färgen med får man också olika resultat; antingen använder man ett transparent vax som är färglöst och lämnar färgen som den är, eller så kan man använda sig utav vaxer med pigment i – vilka i sin tur ger olika nyanser på färgen.

Här visar Lina Ekstrand hur man skapar mjuka slitningar med chalk paint och vax i olika färger:

En fåtölj av tyg som målas med chalk paint och behandlas med transparent vax får läderaktig look:

Namnet Chalk Paint är skyddat

En tillverkare vid namnet Annie Sloan har Chalk Paint som registrerat varumärke, men andra likvärdiga produkter finns också på marknaden.

Du kan även tillverka färgen själv! Här är ett recept:

3 dl valfri målarfärg

1 dl gips, säljs bland annat i hobbyaffärer

1 dl varmt vatten

Enligt den som testade detta fäster det bra, täcker smidigt och det behövdes inte många strykningar.

Hitta ditt sätt att måla och verkställ din dröm om ett personligt hem!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0