Visste du att det inte existerar någon 22–7-regel då det måste vara tyst i huset? I själva verket får du inte störa dina grannar någon tid på dygnet. Men hur mycket ska du tåla av dina grannar?
Störande ljud och dålig attityd upprör
Oftast handlar störningar i grannsämjan om störande ljud som hög musik, och stökiga fester.
Utöver det är det inte ovanligt att personkemin skapar trubbel. Man stör sig helt enkelt på grannens attityd eller personlighet.
Men som granne kan det ibland vara svårt att veta exakt vad som är okej och vad som inte är det. Hur sent får man exempelvis dammsuga och är det rimligt att klaga på ett oavbrutet gallskrikande barn?
Såna frågor är inte alltid lättbesvarade, för att det inte alltid finns exakta regler kring alla specifika händelser grannar emellan. När du flyttat in har du dock säkert fått husets ordningsregler som du gör klokt i att följa.
I ett flerfamiljshus är mycket vunnet med sunt förnuft och en vänlig inställning grannarna emellan.
Vad får man tåla som hyresgäst?
Alla måste helt enkelt acceptera ett visst mått av ljud – speciellt när det finns flera familjer i huset. Att fester förekommer är något som du som granne får tåla. Samma sak gäller ljud från lekande barn. Visst kan grannens gråtande ungar vara störande, men det är fortfarande inget argument för exempelvis en uppsägning.
Däremot är det inte okej att en hund ylar timme ut och timme in. Man får inte heller spela musik jättehögt, inte ens på dagtid.
Det finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och man kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats, men tänk på att inte alla uppskattar rök. Visa hänsyn!
Får du en tillsägelse från din hyresvärd om någonting så bör du rätta dig efter det.
Vad kan man göra åt en störande granne?
Enklast är väl att försöka prata med varandra när störningar uppstår. Blir flera hyresgäster störda – agera tillsammans. Hjälper det inte ska du prata med din fastighetsägare eller din förvaltare, om du bor i en hyresrätt. Det är också bra att veta om ni har någon störningsjour som kan åka ut vid akuta fall.
Om störningsjouren får rycka ut kan den som stör få betala en kostnad. Upprepade störningar kan leda till uppsägning av lägenheten.
Det här säger bostadsrättslagen
Styrelsen har en skyldighet att agera om en boende anmäler att det förekommer störningar från en granne. Bor du i en bostadsrätt kan du vända dig till någon i styrelsen som kan informera dig om vilka regler de har samt om de har någon störningsjour.
Det finns allmänna regler gällande störande ljud och liknande. Enligt bostadsrättslagen ska du som ägare se till att de som bor i din omgivning inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö.
Lagen säger också att man ska göra allt för att hålla ordning och reda inom eller utanför huset. Att ställa ut soppåsar i trapphuset eller förvara gympaskor utanför ytterdörren är alltså inte okej, och ger grannarna rätt att klaga.
Vid en bedömning av vad som är en störning utgår man från vad den allmänna uppfattningen är, vilket innebär att det är ett begrepp som inte är statiskt utan kan förändras över tiden.
Det går inte att förbjuda en fest
Att som bostadsrättsförening skriva egna ordningsregler är ofta en bra idé – även om ordningsreglerna aldrig går utöver vad lag och stadgar säger. Ordningsreglerna underlättar för alla och blir något att förhålla sig till och tydliggör vad som gäller. Och så länge reglerna är rimliga bör dessa följas.
Men även om regler finns uppsatta, går det inte att förbjuda någon att exempelvis ha fest. Ett brott mot föreningens ordningsregler vid enstaka tillfällen får alltså inga konsekvenser. Det behövs fler varningar än så!
Skulle det däremot visa sig att störningarna är så pass omfattande och återkommande att de bryter mot bestämmelserna i bostadsrättslagen, då finns det faktiskt risk för att bli uppsagd – även om det i praktiken är mycket ovanligt.
Du kan främja grannsämjan
Även om du ofta har lagen på din sida kan det samtidigt vara trevligt att vara på god fot med grannarna. Försök därför bädda för bra stämning genom att till exempel sätta upp en lapp några dagar innan du planerar ha fest. Ställ grillen en bit från husväggen så röken inte blåser direkt på grannens balkong. Kasta inga fimpar på marken vid porten, och så vidare.
En liten film om grannsämjan:
Hjälp dina grannar genom coronakrisen
Bor du i ett hyreshus kan du just nu delta i Hyrestgästföreningens kampanj Goda grannar. Det går ut på att försöka matcha volontärer med dem som behöver hjälp och stöd under coronapandemin. Det kan vara allt från att handla matvaror, gå ut med hunden, slänga sopor, hämta paket och viktiga mediciner – eller bara fråga hur någon mår.
Och – det finns väl inget som säger att man inte kan fortsätta göra just detta även när livet har återgått till det vanliga!