Naturliga hemgjorda rengöringsmedel – 7 recept för ett renare hem

Är du på jakt efter naturliga, miljövänliga och billiga rengöringsmedel? Då behöver du inte leta längre än till ditt skafferi. Några av de bästa och mest effektiva rengöringsmedel kan du enkelt blanda ihop av ingredienser som du troligtvis redan har hemma. Att göra sina egna hemgjorda rengöringsmedel är både bra för din plånbok och för planeten. Här kommer 7 recept till dig som du kan prova nästa gång det är dags att rengöra hemmet.

Fönsterputs

2 dl vitvinsvinäger 

1 msk majsstärkelse 

4 dl varmt vatten

Den här fönsterputsen är lätt att använda och majsstärkelsen är ett verksamt tillskott till vinägerblandningen. Den tar effektivt bort smuts, damm, fingeravtryck och fett utan att lämna kvar rester eller några typer av ränder. Häll den i en tom sprayflaska och börja putsa med en fönsterskrapa eller en ren mikrofiberduk. 

Toalettrengöring

1,5 dl bakpulver

1,5 dl vitvinsvinäger

10 droppar tee trea olja 

10 droppar eterisk lavendelolja

Det här rengöringsmedlet doftar ljuvligt och skrubbar verkligen rent de smutsigaste toalettstolarna. Häll blandningen i en sprayflaska, utrusta dig med handskar, ta fram en stor svamp och sen är du redo att köra igång.

All-around rengöringsmedel

1 dl vitvinsvinäger

1 msk bakpulver

0,5 dl varmt vatten

1 citron (saften)

Denna allsidiga hushållsrengöring fräschar upp, skrubbar och desinficerar. Häll blandningen i en sprayflaska och använd till att torka upp olika ytor som soffbord, tv-bänk och köksbord m.m.

Köksrengöringsmedel mot fettfläckar

0,5 dl naturligt diskmedel

0,5 dl bakpulver

5 droppar eterisk olja från kryddnejlika

0,5 dl vatten

Till ett riktigt smutsigt kök med envisa fettfläckar behöver du ett starkt rengöringsmedel. Tack vare denna naturliga rengöringslösning behöver du inte använda dig av starka rengöringsmedel med farliga kemikalier. Blanda alla ingredienser i en skål. Applicera lösningen på den smutsiga ytan och använd en kökssvamp att skrubba med. Torka sen av med en trasa.

Fläckborttagningsmedel för mattor

1 dl vit vinäger

1 dl vatten

Unna din matta (och dig) en riktig tvätt med det här effektiva fläckborttagningsmedlet. Blanda lika delar vit vinäger och vatten i en sprayflaska. Spraya direkt på fläcken, låt sitta i flera minuter och rengör med en borste eller svamp med varmt tvålvatten. För färska fettfläckar, strö majsstärkelse direkt på och vänta 15 – 30 minuter innan du dammsuger.

Kraftigare mattrengöring

Om du har riktigt envisa (och äldre fläckar) kan du prova en kraftigare mattrengöring.

05, dl salt

0,5 dl borax (naturlig mineral)

0,5 dl vitvinsvinäger

Gnid in pastan på det smutsiga området på mattan och låt stå i några timmar. Dammsug sedan därefter. 

Dammspray med doft 

5 dl vatten

2 tepåsar 

1 tsk citronsaft

Vill du på ett enkelt sätt fräscha upp i hemmet? Den här dammsprayen är enkel att göra och gör underverk för smutsiga och dammiga ytor i hemmet. Koka upp vattnet, tillsätt tepåsarna och låt blandningen svalna något. Häll den i en sprayflaska och tillsätt en tesked citronsaft. Spraya en liten mängd av blandningen på en mikrofiberduk och torka av damm och smuts på ytor runt om i ditt hem. 

.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0