Så skapar du den bohemiska inredningsstilen i ditt hem 

Den bohemiska stilen (även kallad boho-stilen) innehåller en eklektisk blandning av färger, mönster och texturer. Är du frisinnad och älskar naturliga tyger och färger kan den här stilen vara något för dig. Det finns många sätt att få in den bohemiska inredningsstilen i ditt hem. Här kommer en liten guide om vad som kännetecknar bohemisk stil och hur du kan införliva den i ditt hem

Vad kännetecknar boho-stilen?

 • Avslappnad
 • Bekväm
 • Varm
 • Eklektisk
 • Färgglad
 • Natur
 • Mönster

Typiska boho-material

 • Flätat material i naturträ som rotting och bambu
 • Keramik
 • Terrakotta

Sovrum

Djärva, färgglada mönster är ett kännetecken för bohemisk heminredning. Lägg till boho-stil i sovrummet genom att ha mönstrade mattor, mönstrade slängfiltar och bohemiska kuddar. Välj en mängd olika mönster (som ränder eller batik), men håll dig till en liknande färgpalett för att hålla det konsekvent. 

Vardagsrum

Textilier och konstverk är två enkla sätt att införliva den bohemiska stilen i ditt hem. Lägg en färgglad matta över din befintliga och fyll sedan på med broderade eller tofsade kuddar på golvet och i soffan. Lägg till färg på dina väggar genom att hänga upp ett galleri med intressanta målningar eller en gobeläng. Golvkuddar, läderpuffar och mjuka ottomaner är även perfekta inredningsdetaljer som ger en bohemisk känsla.  

Använd inte för mycket svart 

Om du är ute efter chic bohemisk inredning, försök att hålla dig borta från stora, svarta möbler eller stora möbler i supermörka träslag.

Håll dig till ljusa träslag 

Mörka träslag är ganska tunga, medan ljusa träslag blir mer luftigt och mer passande för alla de mönster, färger och texturer som den bohemiska stilen kännetecknas av. 

Växter och ännu mer växter 

Desto fler desto bättre. Växter ger den där naturliga atmosfären och de är fantastiska. Blanda hejvilt med olika typer av växter, stora, små, blommiga och gröna. Glöm inte att du även kan ha hängande växter – de kan hjälpa till att lägga till massor av visuellt intresse till ett utrymme i ett rum som känns tomt och tråkigt. 

En bra mix av olika ljuskällor

En äkta bohemisk belysning skulle bestå av lyktor och levande ljus. Men det är ju inte så hållbart i längden. Ett mer modernt tillvägagångssätt är att hitta belysningsarmaturer gjorda av rotting, bambu eller silvermetaller. Håll inte tillbaka – mixa gärna olika typer av ljuskällor som hängande lyktor, ljuskronor, levande ljus och taklampor i dessa typiska bohemiska material. 

Mönster överallt

På samma sätt som att lägga till mycket textur är mönster nyckeln till att lyckas med den bohemiska stilen. Om du känner dig vilse, försök att välja en övergripande färgpalett och arbeta inom den. Till exempel lila och guld, rostfärgat och marint, eller röd och orange. 

Tänk såhär 

Kom ihåg att också lämna utrymme för ditt öga att vila, annars kan det bli en visuell överbelastning. Om du exempelvis har mycket mönster på din vardagsrumsvägg kan en idé vara att bryta av med en soffa i en neutral färg, och sen matcha mönstret med några soffkuddar istället. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0