Några idéer om hur du kan förbereda ditt hem inför julafton 

Julen är snart här och hur mysigt är inte det? Hur mycket vi än älskar julafton går det inte att förneka att det är en av den mest hektiska tiden på året. Det ska handlas julklappar, göras julgodis, pyntas och kläs gran och inte minst ska hemmet städas och göras fint för all familj och vänner som kommer på besök. Så känner du dig nu lite stressad tycker vi att du ska läsa dessa tips som kan hjälpa dig med hur du kan förbereda ditt hem inför julafton

Börja med en att göra-lista

Upprätta en tidslinje för när du ska handla julklappar och julpynt (om du inte redan har det), baka julgodis, laga julmat, köpa gran, när du ska börja julpynta och förbereda hemmet genom städning. Att skriva ner allt du behöver göra är ett viktigt första steg för att få en bra överblick. Detta garanterar att du får allt gjort i tid. 

Städa upp hallen

Hallen är det första gästerna kommer att se när de anländer, så se till att den ser välkomnande och julig ut. Lägg en matta utanför din ytterdörr så att gästerna kan torka av snö, slask eller smuts från ytterskorna innan de går in i ditt hem. Häng en fin julkrans på dörren för att skapa den där riktigt mysiga julkänslan. Undvik att hallen blir rörig genom att kontrollera att det finns tillräckligt med krokar för ytterkläder och plats för skorna. 

Rensa ut och gör plats för julpynt

Innan du börjar att julpynta är det viktigt att du rensar och städar upp lite. Så i den där to-do-list är det smartast om du sätter ”rensa upp i hemmet” som en av de första punkterna. Kontrollera rum, hyllor och andra ytor och ställ undan saker du inte längre använder eller vill visa upp. Att rensa hjälper till att skapa mer utrymme för ditt julpynt och plats för det fina pepparkakshuset som du gjort tillsammans med barnen. 

Ett städat kök

Dagarna runt julafton innebär vanligtvis mycket matlagning och bakning, och ett organiserat kök gör att det hela går mycket smidigare. Se till att alla nödvändiga köksredskap, bestick, stekpannor och kavlar är ordentligt rena och inom räckhåll. 

Kontrollera även att din ugn, spis och mikrovågsugn är ren. Skanna ditt kylskåp och kassera utgångna livsmedel för att göra plats för dina godsaker som du planerar att laga en bit i förväg. Tips: Ta några minuter och se om du behöver inhandla något till ditt julbak. Har du tillräckligt med socker och bakplåtspapper tillexempel? 

Gör rum för julgranen

Förbered platsen där din julgran ska stå. Tveka inte att möblera, byta ut eller ställa bort några möbler för att ge det viktigast av allt, julgranen, den plats som den förtjänar. 

Möblera om för att göra plats

Att ordna en julfest hemma kan kännas stressigt och jobbigt om du bor i en mindre lägenhet. Men låt inte detta stoppa dig från att bjuda hem folk. Du kan tillexempel möblera om, skapa extra sittplatser med hjälp av att lägga kuddar på golvet, låna fällbara stolar eller pallar. Finns det hjärterum finns det stjärterum. 

Dekorera ditt hem

Är du osäker på hur du ska julpynta hemma? Vill du imponerar på dina gäster men har ingen aning om vad du ska göra? Den känslan kan också vara påfrestande. Men det behöver inte vara komplicerat. Du kan exempelvis införskaffa kuddar med något jultema att lägga i soffan, doftljus i vardagsrummet, köp två fina julstjärnor att ställa på fönsterbrädan och lägg några grankvistar och polkagrisar på bordet. Har du inte plats eller av någon anledning inte vill ha en julgran finns det mindre granliknande växter som får plats i en vanlig kruka. Lägg en liten ljusslinga på den för maximal effekt. 

Och till sist…sätt på lite julmusik

Ingenting sprider julglädje som ett soundtrack fullt av klassiska jullåtar. Slå på radion, sätt dig ner och vänta in dina gäster! 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0