fbpx

Hur du rengör aluminium

Aluminium är den metall det finns rikligast av på jorden. Det är en lätt och prisvärd metall som du antagligen har mer av i ditt hem än du själv är medveten om.

Ren aluminium är för lätt formbar på egen hand, varför den ofta blandas med andra metaller.

Kastruller och stekpannor av aluminium börjar ofta se smutsiga ut då oxid snabbt bildas. Även när du rengör dem kommer dessa fläckar tillbaka, varför rengöring av dina kastruller och pannor av aluminium är en oändlig process. Oxidationen ändrar aluminium från glänsande silver till matt grå.

Så hur ska aluminium, som är lättare och mer formbart än andra metaller, och oxiderar snabbare, rengöras?

Grundläggande rengöring av aluminium

Det första steget för att rengöra dina pannor och kastruller i aluminium är varmvatten. Om ditt aluminium har ett lager av fett eller olja på sig vill ha bort detta lager helt.

Om du inte får bort allt fett kommer detta göra rengöring av aluminiets oxidation helt omöjlig. Genom att använda en disksvamp eller mjukare borste kan du få bort ingrodda rester av olja eller fett.

Använd inte stålull då detta orsakar repor i aluminium. En disksvamp med skrubbsida bör räcka mer än väl när det kommer till att få bort fettet.

Att bli av med fastbrända matrester

Om du rengör en stekpanna eller kastrull med fastbrända matrester eller brännmärken i botten som inte går att få bort genom att skrubba, är allt hopp ändå inte ute.

Ta kastrullen eller pannan och fyll den med lite vatten. Låt vattnet koka upp och använd sedan en stekspade för att försiktigt skrapa bort de fastbrända matresterna.

Om detta inte fungerar kan du lägga i vinsten eller bikarbonat och låta detta koka i fem till tio minuter, vilket oftast fungerar effektivt.

Att bli av med missfärgning

Du kan bli av med missfärgning av aluminium med syror. Undvik de mest skadliga och starka syrorna för något enklare, som citron och vinäger.

Blanda vatten, vinäger och en hel citron som skurits upp i din panna och värm tills det kokar. Låt det koka i upp till 20 minuter.

Detta kommer göra underverk för dina pannor och kastruller och det bästa är att alla ingredienser i blandningen är helt naturliga.

Ett annat naturligt sätt att rengöra är att ta en citronskiva och doppa den i salt. Använd sedan citronens saltade sida för att skrubba kastrullen eller stekpannan för att bli av med fläckar av oxidering. När du är klar bör du skölja noga för att få bort rester av citronen och saltet.

Hur du håller din aluminium ren

Vilken metod du än använder för att rengöring är det viktigt att torka dina produkter av aluminium noga när du är färdig med rengöringen.

Detta kommer göra att dina saker hålls rena och utan att oxidera mycket längre. Att lämna en kastrull eller stekpanna av aluminium i vatten kan verka som en god idé men orsakar bara värre problem. Det är bättre att rengöra sakerna omedelbart även låta dem torka på en gång.

Läsvärda artiklar

Vi skulle uppskatta att höra vad du tycker

   Lämna en kommentar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0