Så snabbslipar du knivarna hemma – med en kaffemugg

Alltför många av oss lägger köksknivarna i diskmaskinen, vässar dem sällan och fortsätter kväll efter kväll att hacka mat trots att kanterna inte är ett dugg vassa. Känner du igen dig?

Kanske har du bara av ren lathet inte orkat gå iväg och slipa dina knivar. Eller så har du ingen enkel knivslip hemma. Oavsett vad så har vi nu ett enkelt sätt som löser det hela – en kaffemugg.

Vilken typ av mugg ska du använda?

När du väljer din mugg så ska du välja en enkel, robust mugg vars handtag ligger tätt mot muggen. Nästan vilken oglaserad mugg duger, men ju större kanten är, desto mer rum har du att arbeta med. Undvik kaffemuggar med utsmyckningar eller dekorativa handtag. Du kommer behöva ha ett mycket stadigt grepp om handtaget när du väl börjar slipa.

Hur slipar du en kniv med en kaffemugg?

Jo, det är busenkelt och går jättefort så fort du fått in rätta snitsen. Såhär gör du:

 1. Börja med att ställa kaffemuggen upp och ner på en jämn arbetsyta.
 2. Ta fram kniven som du ska slipa och ta tag i skaftet. Använd din icke-dominanta hand för att hålla kaffemuggen på plats.
 3. Lägg knivbladet över kanten och dra den fram och tillbaka ganska snabbt.
 4. Upprepa det här ungefär 20 gånger på varje sida eller tills kniven är vass igen (var försiktig när du kontrollerar bladet).

Den här tekniken är ett utmärkt sätt för att rusta upp dina slöa knivar hemma. Men tänk på att det inte är en ersättning för att slipa med en speciell knivslip eller slipsten. Men om du har bråttom och märker att du behöver ha en vass kniv på studs så är det här alternativet suveränt! En tumregel brukar vara att man ska ta fram slipstenen lika ofta som man tar fram kniven – för att kniven ska hålla så länge som möjligt. Sen kan det vara bra att unna dina knivar en professionell slipning någon gång per år. Det kan tyckas vara tråkigt att lägga pengar på, men om du har dyra knivar så är det en bra investering och mycket billigare än att köpa nya.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0